Składniki:
- kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) u mnie 1 cukier z wanilią
- wiórki kokosowe 200 g (około 2 szklanki)
- masło kakaowe 100 g
- sól pół łyżeczki
- dekoracja (np. wiórki lub płatki kokosowe, roztopiona biała wege czekolada, owoce itp)
Jedno z moich ulubionych połączeń, czyli kasza jaglana i wiórki kokosowe:) Był już prosty Jagielnik Raffaello, a tym razem równie mocno kokosowe ciasto bez pieczenia, ale o smaku białej czekolady:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Dolewam 4 filiżanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- Dodaję masło kakaowe, wiórki kokosowe, wanilię, sól, słodzę do smaku i blenduję (ja używam tego blendera).
- Masę wykładam do tortownicy (u mnie 21 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zanim stężeje możecie posypać wiórkami kokosowymi.
- Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
- Ozdabiam roztopioną białą czekoladą i płatkami kokosowymi.
- Uprzedzając pytania;) To właśnie masło kakaowe nadaje smaku białej czekolady. Możecie je pominąć lub zastąpić olejem kokosowym, otrzymacie wówczas wegański sernik raffaello;)
Smacznego!
Kiedy dodaje te dwie szklanki wiórek kokosowych? Do masy przy blenderowaniu czy one są tylko do posypania?
Wygląda smakowicie, mam ochotę zaraz zacząć pracę nad nim. 🙂
Razem z masłem kakaowym, już dopisuję w przepisie, faktycznie pominęłam wiórki…Dzięki:)
Zrobiłam i oceniam 🙂
To najlepsze wegańskie ciasto jakie w życiu zrobiłam i miałam okazję jeść. Cudowne w smaku, idealna konsystencja, nie rozpada się podczas krojenia. Rewelacja.
Dziękuję za ten przepis <3
Baaaardzo się cieszę, że smakuje:)))
A gdzie można kupić masło kakaowe? 🙂
ja kupowałam przez internet. Możliwe, że jeszcze na półkach ze zdrową żywnością i w sklepach ze zdrową żywnością
A w jakim sklepie przez internet można kupić? Ja wszędzie jak szukam to ma „zastosowanie kosmetyczne” i nie wiem, czy takie też można użyć do wypieków. Takie w postaci bryłek?
Szukaj jako masło kakaowe spożywcze. ja kupowałam w postaci pastylek.