Składniki na tortownicę 20 cm:
- puree z pieczonej dyni hokkaido 1 szklanka (250 ml)
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- erytrol (ew. ksylitol lub cukier jeśli nie musi być keto) 8 łyżek
- mąka migdałowa 16 łyżek
- cynamon 2 łyżeczki
- imbir mielony 1 łyżeczka
- ew. wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku
- sok z 1 cytryny
- masło orzechowe 3 łyżki
- olej kokosowy 3 łyżki
- gorzka czekolada (min. 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)
Aromatyczny, korzenny, jesienny sernik wegański na bazie puree z pieczonej dyni hokkaido. Odpowiedni dla diety ketogenicznej.
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do malaksera nakładam 8 łyżek mąki migdałowej.
- Dodaję podgrzany lekko olej kokosowy i miksuje razem, aż powstanie plastyczna masa. Możecie dosłodzić masę erytrolem. Ja nie dosładzam.
- Masą wykładam tortownicę i wstawiam ją do lodówki.
- W blenderze umieszczam: pokrojone w kostkę tofu, puree z dyni, gęstą część mleczka kokosowego, 8 łyżek erytrolu, cynamon, imbir, wanilię, sok z cytryny i 3 łyżki masła orzechowego. Blenduję na gładką masę.
- Następnie do masy dodaję 8 łyżek mąki migdałowej i blenduję ponownie.
- Gotową masę wykładam na przygotowany spód i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
- Po ostygnięciu sernik smaruję czekoladą roztopioną w odrobinie wody, mleka roślinnego lub oleju kokosowego.
- Gotowy sernik wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
Czym zastąpić mąkę migdałowa? Może mielone orzechy laskowe ?
w wersji keto jak najbardziej. jesli nie musi być keto, można użyć innej mąki: z cieciorki, owsianej, zwykłej pszennej, tylko myślę, że o połowę mniej wystarczy wówczas.
Czym można zastąpić mąkę migdałową? Czy z kokosową się uda? Ile łyżek?
hmmm kokosowa się nieco inaczej zachowuje… nie wiem jak tutaj z proporcjami. Można natomiast użyć mąki pszennej, owsianej, jaglenej, orkiszowej, kukurydzianej. Wówczas dałabym ich połowę mniej niż migdałowej.
Dziękuję. Zatem do dzieła 😉
Ile ciasto może stać w lodówce?:)
do tygodnia
czy puree może być z innej dyni niż hokkaido? Mam muscat ale ona jest inna, bardziej mokra..
ja do słodkich wypieków uzywam hokkaido…
A u mnie po wyjęciu z piekarnika zaczął pękać. I teraz jest cały popękany… Co źle zrobiłam?
żeby sernik nie pękał można wstawić na spód piekarnika naczynie żaroodporne z wodą. Może pomóc:)