Wegański sernik dyniowy

  • 75 min
  • 12 składników
100%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • puree z pieczonej dyni hokkaido 1 szklanka (250 ml)
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • erytrol (ew. ksylitol lub cukier jeśli nie musi być keto) 8 łyżek
  • mąka migdałowa 16 łyżek
  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • ew. wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • gorzka czekolada (min. 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)

Aromatyczny, korzenny, jesienny sernik wegański na bazie puree z pieczonej dyni hokkaido. Odpowiedni dla diety ketogenicznej.

Wegański sernik dyniowy

Wegański sernik dyniowy

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Do malaksera nakładam 8 łyżek mąki migdałowej.
  3. Dodaję podgrzany lekko olej kokosowy i miksuje razem, aż powstanie plastyczna masa. Możecie dosłodzić masę erytrolem. Ja nie dosładzam.
  4. Masą wykładam tortownicę i wstawiam ją do lodówki.
  5. W blenderze umieszczam: pokrojone w kostkę tofu, puree z dyni, gęstą część mleczka kokosowego, 8 łyżek erytrolu, cynamon, imbir, wanilię, sok z cytryny i 3 łyżki masła orzechowego. Blenduję na gładką masę.
  6. Następnie do masy dodaję 8 łyżek mąki migdałowej i blenduję ponownie.
  7. Gotową masę wykładam na przygotowany spód i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
  8. Po ostygnięciu sernik smaruję czekoladą roztopioną w odrobinie wody, mleka roślinnego lub oleju kokosowego.
  9. Gotowy sernik wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

Wegański sernik dyniowy

Wegański sernik dyniowy

Wegański sernik dyniowy

Wegański sernik dyniowy

Wegański sernik dyniowy

Wegański sernik dyniowy

 

 

5 komentarzy

    • w wersji keto jak najbardziej. jesli nie musi być keto, można użyć innej mąki: z cieciorki, owsianej, zwykłej pszennej, tylko myślę, że o połowę mniej wystarczy wówczas.

    • hmmm kokosowa się nieco inaczej zachowuje… nie wiem jak tutaj z proporcjami. Można natomiast użyć mąki pszennej, owsianej, jaglenej, orkiszowej, kukurydzianej. Wówczas dałabym ich połowę mniej niż migdałowej.

Skomentuj