Wegański sernik na zimno

  • 35 min
  • 10 składników
93%

Składniki na formę 21 cm:

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 2 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko roślinne 2 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier/erytrol/ksylitol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu do masy + 2 do malin)
  • agar 6 łyżeczek + 2 do malin
  • maliny (u mnie mrożone) 2 szklanki
  • sól szczypta

Lekki, waniliowo-cytrynowy sernik z kaszy jaglanej o delikatnej konsystencji. Z galaretką z malin na górze.

DSC_9495_2

Wegański sernik na zimno

Wykonanie:

  1. Maliny rozmrażam.
  2. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  3. Zalewam 2 filiżankami wody i 2 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka.
  4. Dodaję mleko kokosowe, wanilię, erytrol, szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny (tylko żółta część) i 6 łyżeczek agaru.
  5. Gotuje jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
  6. Masę blenduję (używam tego blendera) i przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 21 cm średnicy).
  7. Po przestygnięciu sernik wstawiam do lodówki.
  8. Maliny przekładam do blendera, dodaję 2 łyżki erytrolu i 2 łyżeczki agaru i blenduję.
  9. Zblendowane maliny przekładam do garnuszka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  10. Mus wylewam na masę jaglaną i wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

DSC_9577_2

Wegański sernik na zimno

DSC_9537_2

Wegański sernik na zimno

DSC_9589_2

Wegański sernik na zimno

DSC_9556_2

Wegański sernik na zimno

43 komentarze

  1. Sernik wygląda rewelacyjnie. Chcialabym zastosowac blendowane daktyle zamiast jakiegokolwiek cukru, łącznie z waniliowym. Probowal ktos?
    Chodzi mi po glowie tez zwykla zelatyna zamiast agaru. Nie jestem weganka, a jedynie nie jem cukru,ksylitolu itp. Ktoś probowal wersji zmodyfikowanej? Wydaje mi się, że też powinno smakować.

  2. A jaki agar Pani poleca kupic bo te w supermarketach są bardzo małe a do ciasta w dużej ilości potrzeba?

  3. Sernik w ogóle nie chce się ściąć… 😔 dałam 6 łyżeczek agar agar w proszku, a mimo to jest rzadki…

    • ech… to pewnie cos z agarem… przy tej ilosci agaru powinien być jak skała;) Gotowałaś min. 2 minuty?

  4. No tak, gotowałam 10 minut a tu wciąż się leje zamiast być skałą… nie wiem jutro jeszcze raz zagotuje i dodam więcej trochę agaru, będzie sernik z agara 😅

  5. Żółta część cytryny? Co to znaczy? W sensie Bez białych farfocli, ale ze skórką czy sama skórka? Czy tylko środek bez farfocli?

  6. Czy mleko kokosowe dodajemy całe? W sensie czy tylko gęsta część czy całą zawartość puszki?

  7. Bardzo dobre ciacho. Ja z kolei mam agar, który żeluje wszystko na skałę, więc podane proporcje agaru do masy dla mnie były za duże. Ale nic straconego, następnym razem dodam o łyżeczkę mniej i będzie git:)
    Na pewno wrócę do tego przepisu, pychotka:)

  8. Przez pomyłkę dałam łapkę w dół. Przepraszam. To pomyłka. Chciałabym dać łapkę w górę. Ale się nie da….

  9. Jaki ma być % tłuszczu w mleku kokosowy? W sklepie mam do wyboru 5-7%, potem chyba 12% i są puszki bez określenia % także gubię się troszkę ;-D

  10. Czy mogę zamiast agaru dać żelatynę i czy w tych samych proporcjach ? czy lepiej zwiększyć próbował ktoś takiej zmiany ? 🙂

Skomentuj