Składniki na tortownicę 21 cm:
- orzechy laskowe (obrane, uprażone) 1 szklanka (250 ml)
- daktyle 2 filiżanki (po 200 ml)
- biała fasola 1 puszka (400 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- masło z orzechów laskowych pół szklanki (125 ml)
- kakao 4 łyżki
- budyń kakaowy 1 opakowanie
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Roślinny sernik czekoladowy na bazie białej fasoli i tofu. Słodzony daktylami, na spodzie z orzechów laskowych, oblany czekoladą.

Wegański sernik o smaku NUTELLI
Wykonanie:
- Daktyle przekładam do dwóch filiżanek i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na pół godziny.
- Orzechy laskowe przekładam do malaksera z ostrzem S i miksuję (niezbyt drobno).
- Garść zmiksowanych orzechów odkładam do dekoracji, a do reszty dodaję filiżankę odsączonych daktyli. Blenduje razem, aż powstanie plastyczna masa.
- Masą wykładam spód tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do blendera (ja używam tego) nakładam opłukaną, odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę tofu, masło z orzechów laskowych, filiżankę daktyli razem z wodą i blenduję dokładnie.
- Dodaję budyń (proszek), kakao i blenduję ponownie.
- Masę przekładam na przygotowany spód i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Piekę przez godzinę (żeby sernik był bardziej wilgotny, na spód piekarnika możecie włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą).
- Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Kroję, gdy ostygnie.
- Przed podaniem dekoruje roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuję zmielonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 , ciekawy przepis , godny wypróbowania.
Czy tofu w przepisach można czymś zastąpić? niestety nie mogę go jeść…
a o które przepisy konkretnie chodzi? Na wegańskie serniki? To polecam na bazie kaszy jaglanej, nerkowców, pestek słonecznika albo kaszki manny:)