Wegański sernik o smaku NUTELLI

  • 75 min
  • 8 składników
83%

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • orzechy laskowe (obrane, uprażone) 1 szklanka (250 ml)
  • daktyle 2 filiżanki (po 200 ml)
  • biała fasola 1 puszka (400 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • masło z orzechów laskowych pół szklanki (125 ml)
  • kakao 4 łyżki
  • budyń kakaowy 1 opakowanie
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Roślinny sernik czekoladowy na bazie białej fasoli i tofu. Słodzony daktylami, na spodzie z orzechów laskowych, oblany czekoladą.

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wykonanie:

  1. Daktyle przekładam do dwóch filiżanek i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na pół godziny.
  2. Orzechy laskowe przekładam do malaksera z ostrzem S i miksuję (niezbyt drobno).
  3. Garść zmiksowanych orzechów odkładam do dekoracji, a do reszty dodaję filiżankę odsączonych daktyli. Blenduje razem, aż powstanie plastyczna masa.
  4. Masą wykładam spód tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Do blendera (ja używam tego) nakładam opłukaną, odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę tofu, masło z orzechów laskowych, filiżankę daktyli razem z wodą i blenduję dokładnie.
  6. Dodaję budyń (proszek), kakao i blenduję ponownie.
  7. Masę przekładam na przygotowany spód i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  8. Piekę przez godzinę (żeby sernik był bardziej wilgotny, na spód piekarnika możecie włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą).
  9. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Kroję, gdy ostygnie.
  10. Przed podaniem dekoruje roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuję zmielonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

Wegański sernik o smaku NUTELLI

 

3 komentarze

    • a o które przepisy konkretnie chodzi? Na wegańskie serniki? To polecam na bazie kaszy jaglanej, nerkowców, pestek słonecznika albo kaszki manny:)

Skomentuj