Składniki na tortownicę 21 cm:
- ciecierzyca 1 słoik (540 g)
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- budyń waniliowy (bez cukru) 2 opakowania (po 40 g)
- cytryna 2 sztuki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 12 łyżek erytrolu)
- ew. owoce, czekolada, cukier puder lub dżem do dekoracji
Bogaty w białko, roślinny sernik pieczony na bazie cieciorki i tofu. Nazwany został rewolucyjnym, bo to pierwszy roślinny sernik, który według mojego męża dorównuje oryginałowi;) Robi się super prosto, a do jego przygotowania wystarczy 6 składników.

Wegański sernik REWOLUCYJNY
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję ciecierzycę ze słoika razem z wodą i wlewam całą puszkę mleka kokosowego.
- Dodaję, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, słodzę i blenduję bardzo dokładnie na aksamitną masę.
- Następnie wsypuję budynie waniliowe i blenduje ponownie.
- Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcecie, na wierzch możecie nałożyć warstwę owoców, np. jagód, wiśni, owoców leśnych.
- Piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wyjmuję z piekarnika i studzę, żeby stężał. Jak postoi w lodówce, to nabierze jeszcze bardziej zwartej konsystencji.
- Kroję po wystygnięciu.
- Sernik możecie posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY
Czym można zastąpić mleko kokosowe? Każdą weganską śmietanką plus mleko? Bo chodzi o konsystencje,prawda? O ciecierzycy bym nie pomyślała, ze robi taki kawał roboty w serniku! 😍
mozna dac smietanke roslinna zamiast mleka kokosowego:)
Czy można czymś zastąpić lub pominąć tofu? (Żeby było bez soi)
można użyć kaszę jaglaną ugotowaną zamiast tofu
Zrobione, niestety po ok. 2h w piekarniku jest jakby w ogóle nie było upieczone w środku (dosłownie, wygląda prawie jak gdy masa była w blenderze), jakby nie umiało się upiec) 🙁
po upieczeniu trzeba ostudzić, żeby stężał. A jak postoi w lodówce, to będzie jeszcze bardziej zwarty.
Czy mleczko kokosowe powinno mieć określony procent tłuszczu? Czy bez różnicy?
obojetnie:)
Szukałam sernika idealnego i go znalazłam, dziękuję za ten przepis!!!!
to ja dziękuję!:)
Sernik po upieczeniu pozostaje w formie półpłynnej. Wydłużenie czasu pieczenia nic nie daje… Proszę o pomoc, co robię źle?
trzeba go schłodzić po upieczeniu;) a jak postoi w lodówce, to będzie jeszcze bardziej zwarty:)
Czy zamiast ciecierzycy z puszki można użyć namoczonej przez noc ciecierzycy ze zwykłej torebki?
tak, tylko trzeba ją ugotować do miękkości;)
Mam puszkę ciecierzycy 400g (masa odsączona samej cieciorki 280g). Ile dodać do sernika? Całą puszkę z wodą plus jeszcze odrobina z drugiej?
Czy można sernik zrobić na kruchym spodzie? Pozdrawiam 😊
Całą puszkę z wodą. Będzie ok:) Oczywiście można zrobić spód do sernika.
Mleko Kokosowe, ile procent?
W sklepach są różne
dowolne. ale im bardziej tłuste, tym lepiej:)
Czy ciecicerzyca bez aquafaby da radę? Zobaczyłam przepis i od razu zabrałam się do dzieła ale mam ciecierzycę rozmrożoną i teraz doczytałam, że ma być z wodą 🙁
tak, można dać kilka łyżek wody lub mleka roślinnego
A mogę jako slodziwo dać miód?
tak
Czy cieciorka z woda ozncza ze dodajemy cala zawartosc puszki czyli cieciorka plus aquafaba?
tak:)
Chciałabym zrobić ten sernik ale większy, składniki x 2 w tortownicy 28 cm , czy mam wydłużyć czas pieczenia? Dziękuję i pozdrawiam Monika
można dodać 10 minut:)
Jakiej wielkości formy do pieczenia użyłaś?
Brzmi bardzo prosto, więc kusi żeby od razu wypróbować!
21 cm
Wybacz Veganbando wcześniejszy komentarz
– ciasto jednak potrzebiwało duuużo czasu aby uzyskać stabilną konsystencję, ale jest 😉
Na jaki rozmiar tortownicy jest ta ilość składników?
21 cm, tak jak w przepisie;)
A ciecierzyca? Bez obierania ? Z woda? Prosze o wyjasnienia Albo opus j’ak dokladnie przygotowac ciecierzyca
dodajemy cały słoik cieciorki razem z płynem:)
A czy wyjdzie z silken tofu? Mam 5 paczek silken tofu i nie wiem co z nim zrobic!
jasne!:)
Cześć 🙂 Przepis wygląda zachwycająco!
Nie kupuję ciecierzycy w słoiku tylko w puszcze, więc pytanie: podana jest waga ciecierzycy, czy ciecierzycy z płynem?
Dodatkowo, czy zamiast budyniu można po prostu użyć mąki/skrobii (ziemniaczanej np) i wanilii? Jeśli tak, o jakim rozmiarze opakowań mowa(ile gram?)
Można z puszki (1,5 puszki + płyn z jednej puszki). Można użyć mąki i wanilii:)
Prosty przepis chociaż martwiłam się jak zobaczyłam komentarze o tym, że się nie siadł. Po wyjęciu z piekarnika i leżakowaniu w lodówce sernik wyszedł jak ze zdjęcia. Nic tylko robić i zajadać!:)) dzięki
super!:)
Zwarty tylko w 2/3. Czuć smak ciecierzycy pomimo takiej samej ilości składników.
trzeba dobrze zblendować i schłodzić w lodówce:)
Zrobiałam! przepyszny 🙂 moje dzieci pierwszy raz zjadły sernik wegański! Na górze z polewą czekoladową z malinami i wiórkami kokosowymi.
Niestety jak wyzej, siedział w piecu godzinę piętnaście, całą noc w lodowce i rano się rozlał srodek 🙁
a proporcje jak w przepisie?
Posiadam tylko tortownice kwadratową 24,5x 24,5 myślisz że też wyjdzie czy za duża?
myśle, że bedzie ok:)
Czy można użyć mrożonego tofu?
myślę, że tak:)
Można prosić o zdjęcie lub opis jak ma wyglądać masa? Czy bardzo lejąca (taka właśnie mi wyszła), czy jednak bardziej zwarta?
lejąca
Czy bardzo wyczuwalny jest smak cytryny? Nie przepadam za cytrynowymi sernikami. Można ewentualnie zmienjszyć o jedną?
mozna zmniejszyc, ale ja osobiście lubie mocno zakwaszone… cytryna też niweluje smak tofu i cieciorki
A jaka jest masa budyniu? I czy z cukrem czy bez cukru? W sklepach są różne opakowania, większe i mniejsze. Takie informacje chyba należy podać?
Juz dopisuję w przepisie, dzięki za zwrócenie uwagi:) Budyń bez cukru, opakowanie 40 g
Ja jestem rozczarowana, środek się leje mimo nocy w lodówce, smak nie powala – ciężki i bardzo wyczuwalne tofu, ciastem bym tego nie nazwała, tylko z wyglądu.
Zrobiłam dziś. Niestety wyszedł niesmaczny. Konsystencja po stężeniu w lodówce była ok, ale nie taka jak na zdjęciach.
Wiele przepisów stąd uwielbiam, ale tego nie polecam.
bardzo mi przykro…:(
Tez mi nie wyszedł. Nie jest płynny (nawet bez lodówki) ale sernik ma konsystencję i smak dziwnego budyniu doprawionego ciecierzycą.
Widocznie to nie moje smaki.
Czy ciecierzyce można zastąpić białą fasolą?
Myślę, że tak:)
Hej, czy można go później mrozić :)?
myslę, że tak
henlo 🙂 melduję, że zrobiłam. Użyłam mleczka kokosowego pełnotłustego, bo myślę, że light mogłoby się nie zsiąść [w końcu olej kokosowy zastyga w temp. pokojowej, więc też pewnie robi konsystencję]. Niestety też mi się nie dopiekło, tzn kawałki po obrzeżu były sztywne, ale w środku ciasto pływało 😛 oczywiście nie przeszkadzało mi to żeby wyjeść je łyżeczką 😛 myślę że następnym razem zrobię w mniejszych foremkach, albo będę piec dłużej. Na pewno też bardziej dokwaszę masę, bo tej nie spróbowałam i była dla mnie trochę bez smaku. Ale dorzucałam sobie do każdej porcji owoce, np. wiśnie i borówki, mieszałam i zajadałam ze smakiem. Podsumowując- nie wyszło jak miało wyjść, ale i tak zjadłam całe sama 😀 będę trochę eksperymentować następnym razem. I dam znać co mi wyjdzie 🙂
Super:) Czekam na info;) PS. jeśli nie steżało, to możesz nastepnym razem dodać do masy łyżkę kaszki manny lub kukurydzianej:)
Czy ciecierzycę można zastąpić jakąś kaszą? No. Jaglana lub ugotowaną na mleku kaszą manną? Jeśli tak to w jakiej ilości? (Chodzi mi o suchą kaszę) 🙂
mozna zastąpić białą fasolą
Zdecydowanie bardziej smakował mi ten z manny – jest tez jakieś 10 razy tańszy 🙂 niemniej, dziękuję za przepis
Pyszny! Faktycznie jak oryginalny sernik, szukałam takiego smaku 🙂 Jedyne co bym chciała poprawić, to konsystencja – mi nie wyszedł taki sztywny jak na zdjęciu, mimo że dałam dodatkową łyżkę kaszy mannej. Co zrobić następnym razem, żeby był bardziej zbity?
hej, super!:) a czy masa była dokładnie zblendowana?
Moim zdaniem tak, blendowałam dosyć długo i na ile mi blender pozwolił. Można prosić gdzieś zdjęcie zblendowanej masy (z przybliżeniem)?
nie mam zdjęcia, ale wygląda u mnie jak budyń
Wiesz może, ile taki sernik ma kalorii w 100 g? 🙂
Wiesz moze, ile taki sernik ma kalorii w 100 g? 🙂
nie wiem…
Naprawde rewolucyjny i rewelacyjny przepis. Troche zrobilam po swojemu bo ciecierzyca gotowana i zamiast aquafaby dalam mleko sojowe. No i budyń śmietankowy bo nie dosięgnęłam do waniliowego w lidlu😜 ale baza- rewelacja, dzieki! Ps. Zwarty był po godzinie w lodowce ale dluzej go trzymałam w piecu dla pewności 🙂
och, bardzo, bardzo się cieszę!:)
Boskie ciasto 🙂 wyszło idealne!
Można dodać mniej cytryny na przyszłość? nie każdy u mnie lubi cytrynowy posmak 🙂
można:) ale trochę warto dać;)
Bardzo smaczny. Po 3h wystarczająco stężał ale po nocy w lodówce był jeszcze smaczniejszy 🙂
Chyba wypróbuję na święta 🙂 Czy budyń mogę zastąpić mąką ziemniaczaną? Jeśli tak to w jakiej ilości? 40g mąki za 40g budyniu?
super:) Tak, możesz, myślę, że w tych samych proporcjach. Warto wtedy doprawić masę do smaku wanilią;)
Zrobione zgodnie z przepisem ale nie sprostało moim oczekiwaniom. Masa była dobrze zblendowana, wszystko upiekło się jak powinno, przestudzone przez noc w lodówce ale w ocenie mojej i chłopaka niestety daleko mu do sernika.
buuuuu:(
Moje wyszło idealne, ale oczywiście musiałam po swojemu. Miałam dużo czasu, więc ugotowałam a właściwie rozgotowałam ciecierzycę a wodę z jej gotowania zredukowałam, schodziłam i ubiłam z odrobiną octu na pianę (niestety nie miałam aż tyle cierpliwosci, żeby była sztywna jak na bezę)
Do soku z jednej cytryny dodałam sok z pomarańczy i limonki + starałam z nich skórki i razem dodałam do masy.
Dla bardziej „sernikowego” koloru (u mnie w domu zawsze był taki pięknie żółty) dodałam poł batata. Jako, że miałam większa blachę (26 cm) dałam odrobinę więcej tofu i 3 budynie, dorzuciłam też trochę kaszy jaglanej żeby mu dodać trochę ciałka bez przesadzania z ilością ciecierzycy i upiekłam na spodzie z pokruszonych ciasteczek Oreo wymieszanych z jogurtem i łyżką oleju kokosowego. Na mocno schłodzone już ciasto poszła polewa z gorzkiej czekolady z dosłownie odrobiną mleka roślinnego i wykończyłam truskawkami.
Super! Brzmi pycha!
Jestem fanem tego przepisu, tofurnik wychodzi super. Ale mam w lodówce 3 opakowania tofu jedwabistego i zastanawiam się, czy można je użyć do tego sernika… 🙂
mozna:)
Zrobiłam i wyszedł jak na zdjęciach <3 w smaku następnym razem dam ciut więcej soku z cytryny i może z 2 łyżki erytrytolu więcej, ale i tak wyszedł super. Nie dodałam aquafaby ani wody po przeczytaniu komentarzy, że sernik wychodził zbyt płynny- mój już po godzinie w piekarniku był stężony, ale zostawiłam go jeszcze na noc w lodówce i cudownie się kroi.
Super! Dziękuję za wskazówki!:)
Witam, może takie niestandardowe pytanie, ponieważ musze upiec sernik veganski i nie mam pojęcia czy budyń może być normalny np. winiary czy musi być specjalny vege? (dodam, że na necie nie znalazłam ) dziękuję i pozdrawiam
zwykły budyń jest ok:)
Cześć właśnie robię Twoję ciasto, a w robieniu ciast nie jestem najlepsza 😀 Włożyłam je do piekarnika ale masa nie jest zbyt zwarta, będzie w porządku ? Bardziej pływająca taka
On zgęstnieje po wystudzeniu w lodówce:)
Zrobiłam sernik wczoraj wieczorem. Faktycznie potrzebuje ostygnąć i poleżeć kilka godzin w lodówce, aby konsystencja była zwarta. Zjadłam rano ze świeżo przygotowanym sosem z borówek. W smaku przypomina bardziej roślinną panakotę bardziej niż sernik!
smakuje?:)
Dziekuje za ten przepis, sernik jest pyszny! Do polowy dodalam kakao i wyszedl marmurek, po schlodzeniu niebo w gebie;)
ooo, fajny pomysł, smacznego:)
Sernik w pierwszym podejściu wyszedł rewelacyjny! Jest pyszny, ma idealną konsystencję, dokładnie według przepisu jedynie tofu dałam więcej, ok 600g bo takie miałam opakowania, dzięki!
cudownie! smacznego!:)
Nie wiem czemu nie dodałam komentarza do tej pory ale śpieszę podziękować za przepis! Sernik robiłam już kilkukrotnie. Wychodzi super, bardzo smakuje i wogóle fajnie bo sernika brakowało w wypiekach! Zawsze czytam komentarze żeby uniknąć jakiś błędów ale sama tu nie pomogę bo sernik wychodzi dokładnie taki jak ma być. Smacznego Wszystkim! 🙂
och…:) bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuję za miłe słowa:)
Zmarnowany czas, prąd, pieniądze i składniki. 🙁 Mimo że wlałam jedynie połowę mleczka kokosowego, masa wyszła WODNISTA i taka pozostała. Całe szczęście był to tylko przedświąteczny test i zdążę zrobić fajny, udany tofurnik, oczywiście wg innego przepisu niż ten.
Przykro mi:( a proporcje były jak w przepisie?