Wegański sernik REWOLUCYJNY

  • 70 min
  • 7 składników
82%

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • ciecierzyca 1 słoik (540 g)
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • budyń waniliowy (bez cukru) 2 opakowania (po 40 g)
  • cytryna 2 sztuki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 12 łyżek erytrolu)
  • ew. owoce, czekolada, cukier puder lub dżem do dekoracji

Bogaty w białko, roślinny sernik pieczony na bazie cieciorki i tofu. Nazwany został rewolucyjnym, bo to pierwszy roślinny sernik, który według mojego męża dorównuje oryginałowi;) Robi się super prosto, a do jego przygotowania wystarczy 6 składników.

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  2. Dodaję ciecierzycę ze słoika razem z wodą i wlewam całą puszkę mleka kokosowego.
  3. Dodaję, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, słodzę i blenduję bardzo dokładnie na aksamitną masę.
  4. Następnie wsypuję budynie waniliowe i blenduje ponownie.
  5. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jeśli chcecie, na wierzch możecie nałożyć warstwę owoców, np. jagód, wiśni, owoców leśnych.
  7. Piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  8. Wyjmuję z piekarnika i studzę, żeby stężał. Jak postoi w lodówce, to nabierze jeszcze bardziej zwartej konsystencji.
  9. Kroję po wystygnięciu.
  10. Sernik możecie posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

Wegański sernik REWOLUCYJNY

66 komentarzy

  1. Czym można zastąpić mleko kokosowe? Każdą weganską śmietanką plus mleko? Bo chodzi o konsystencje,prawda? O ciecierzycy bym nie pomyślała, ze robi taki kawał roboty w serniku! 😍

  2. Zrobione, niestety po ok. 2h w piekarniku jest jakby w ogóle nie było upieczone w środku (dosłownie, wygląda prawie jak gdy masa była w blenderze), jakby nie umiało się upiec) 🙁

  3. Sernik po upieczeniu pozostaje w formie półpłynnej. Wydłużenie czasu pieczenia nic nie daje… Proszę o pomoc, co robię źle?

    • trzeba go schłodzić po upieczeniu;) a jak postoi w lodówce, to będzie jeszcze bardziej zwarty:)

  4. Czy ciecicerzyca bez aquafaby da radę? Zobaczyłam przepis i od razu zabrałam się do dzieła ale mam ciecierzycę rozmrożoną i teraz doczytałam, że ma być z wodą 🙁

  5. Jakiej wielkości formy do pieczenia użyłaś?
    Brzmi bardzo prosto, więc kusi żeby od razu wypróbować!

  6. Wybacz Veganbando wcześniejszy komentarz
    – ciasto jednak potrzebiwało duuużo czasu aby uzyskać stabilną konsystencję, ale jest 😉

  7. A ciecierzyca? Bez obierania ? Z woda? Prosze o wyjasnienia Albo opus j’ak dokladnie przygotowac ciecierzyca

  8. Cześć 🙂 Przepis wygląda zachwycająco!
    Nie kupuję ciecierzycy w słoiku tylko w puszcze, więc pytanie: podana jest waga ciecierzycy, czy ciecierzycy z płynem?
    Dodatkowo, czy zamiast budyniu można po prostu użyć mąki/skrobii (ziemniaczanej np) i wanilii? Jeśli tak, o jakim rozmiarze opakowań mowa(ile gram?)

  9. Prosty przepis chociaż martwiłam się jak zobaczyłam komentarze o tym, że się nie siadł. Po wyjęciu z piekarnika i leżakowaniu w lodówce sernik wyszedł jak ze zdjęcia. Nic tylko robić i zajadać!:)) dzięki

  10. Zrobiałam! przepyszny 🙂 moje dzieci pierwszy raz zjadły sernik wegański! Na górze z polewą czekoladową z malinami i wiórkami kokosowymi.

  11. Niestety jak wyzej, siedział w piecu godzinę piętnaście, całą noc w lodowce i rano się rozlał srodek 🙁

  12. Można prosić o zdjęcie lub opis jak ma wyglądać masa? Czy bardzo lejąca (taka właśnie mi wyszła), czy jednak bardziej zwarta?

  13. Czy bardzo wyczuwalny jest smak cytryny? Nie przepadam za cytrynowymi sernikami. Można ewentualnie zmienjszyć o jedną?

    • mozna zmniejszyc, ale ja osobiście lubie mocno zakwaszone… cytryna też niweluje smak tofu i cieciorki

  14. A jaka jest masa budyniu? I czy z cukrem czy bez cukru? W sklepach są różne opakowania, większe i mniejsze. Takie informacje chyba należy podać?

  15. Ja jestem rozczarowana, środek się leje mimo nocy w lodówce, smak nie powala – ciężki i bardzo wyczuwalne tofu, ciastem bym tego nie nazwała, tylko z wyglądu.

  16. Zrobiłam dziś. Niestety wyszedł niesmaczny. Konsystencja po stężeniu w lodówce była ok, ale nie taka jak na zdjęciach.
    Wiele przepisów stąd uwielbiam, ale tego nie polecam.

  17. Tez mi nie wyszedł. Nie jest płynny (nawet bez lodówki) ale sernik ma konsystencję i smak dziwnego budyniu doprawionego ciecierzycą.
    Widocznie to nie moje smaki.

  18. henlo 🙂 melduję, że zrobiłam. Użyłam mleczka kokosowego pełnotłustego, bo myślę, że light mogłoby się nie zsiąść [w końcu olej kokosowy zastyga w temp. pokojowej, więc też pewnie robi konsystencję]. Niestety też mi się nie dopiekło, tzn kawałki po obrzeżu były sztywne, ale w środku ciasto pływało 😛 oczywiście nie przeszkadzało mi to żeby wyjeść je łyżeczką 😛 myślę że następnym razem zrobię w mniejszych foremkach, albo będę piec dłużej. Na pewno też bardziej dokwaszę masę, bo tej nie spróbowałam i była dla mnie trochę bez smaku. Ale dorzucałam sobie do każdej porcji owoce, np. wiśnie i borówki, mieszałam i zajadałam ze smakiem. Podsumowując- nie wyszło jak miało wyjść, ale i tak zjadłam całe sama 😀 będę trochę eksperymentować następnym razem. I dam znać co mi wyjdzie 🙂

    • Super:) Czekam na info;) PS. jeśli nie steżało, to możesz nastepnym razem dodać do masy łyżkę kaszki manny lub kukurydzianej:)

  19. Czy ciecierzycę można zastąpić jakąś kaszą? No. Jaglana lub ugotowaną na mleku kaszą manną? Jeśli tak to w jakiej ilości? (Chodzi mi o suchą kaszę) 🙂

  20. Pyszny! Faktycznie jak oryginalny sernik, szukałam takiego smaku 🙂 Jedyne co bym chciała poprawić, to konsystencja – mi nie wyszedł taki sztywny jak na zdjęciu, mimo że dałam dodatkową łyżkę kaszy mannej. Co zrobić następnym razem, żeby był bardziej zbity?

Skomentuj