Składniki na tortownicę 16 cm:
- truskawki 1 szklanka (250 ml)
- naturalny jogurt roślinny 3 małe opakowania (ok. 375 g)
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- agar 3 łyżeczki
- daktyle ok. 100 g
- olej kokosowy 3 łyżki
- kakao 2 łyżki
- ciasteczka lub herbatniki wegańskie (u mnie bezglutenowe) ok. 10 sztuk
- ew. truskawki liofilizowane kilka sztuk
Truskawkowy jogurtowiec na kakaowym spodzie – lekkie ciasto nie tylko na lato. Poza sezonem można je przygotować z mrożonych truskawek.
Wykonanie:
- Daktyle gotuje na parze przez kilka minut.
- Przekładam do malaksera z ostrzem S i blenduję.
- Dodaję olej kokosowy, kakao, pokruszone ciasteczka i blenduje ponownie, aż powstanie plastyczna masa.
- Masą wykładam tortownicę i wstawiam do lodówki.
- Truskawki blenduję razem z jogurtem i agarem (ja używam tego blendera). Słodzę do smaku i blenduję ponownie.
- Przekładam do garnuszka, zagotowuję i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
- Wylewam do tortownicy na przygotowany spód.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Przed podaniem posypuję zmielonymi w młynku do kawy lub blenderze truskawkami liofilizowanymi.
Smacznego!
Hej, jak używasz agaru? Poprostu wrzucasz proszek do truskawek i jogurtu? I czy jogurty sie nie zważą przy podgrzewaniu?
Dzięki!
hej:) tak robię:) Miksuję a potem gotuję. Jogurt się nie waży, ale przy „serniku” myśle,że to nie przeszkadza. czasem dodaje celowo cytryny do mleka sojowego, żeby sie zważyło i gotuję na nim mannę lub jaglankę na „sernik”;)
co użyć zamiast oleju kokosowego?
jakieś masło roślinne
aha sledze twoj blog juz dlugo i widze ze zujesz sie dobrze w deserach. Czy zrobilabys bananowiec podobny do tego ciasta ale zamiast truskawek banany? Chyba z 20 lat temu ostatni raz jadlam,ale zjadlabym. Skladniki normalnie to banany i galaretki
może być ciekawie, a może banany i mango? Albo ananas? I trochę kurkumy dla ładnego żółtego koloru;)
Jogurt kokosowy sie tez sprawdzi w tym przepisie?
tak:)