Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- kasza jaglana surowa 1/2 szklanki (125 ml)
- mleko roślinne 1 i 1/3 szklanki (po 250 ml)
- sok z jednej cytryny
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- olej pół filiżanki (100 ml)
- cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 7 łyżek)
- rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Sernik po wiedeńsku w wegańskiej wersji. Zrobiony z tofu i kaszy jaglanej. Tak jak u mojej babci z rodzynkami i polany czekoladą:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję około 15-20 minut (aż będzie bardzo miękka).
- Tofu kroję w kostkę i dodaję do kaszy.
- Dodaję olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, słodzę i blenduję wszystko razem (ja używam tego blendera).
- Dodaję rodzynki i mieszam.
- Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21 cm).
- Piekę około 40 minut w 180 stopniach.
- Czekoladę roztapiam z czterema łyżkami mleka roślinnego lub wody i polewam nią ciasto.
- Kroję po ostygnięciu.
Smacznego!
O mamuniu, jaki piękny! Kocham Veganbandę, kocham te przepisy :* Lista zakupów zrobiona, na weekend będę działać. Trzymajcie kciuki 🙂
daj znać, jak poszło:)
można pominąć olej?
Myślę,że można, też myślałam o tym, żeby spróbować zrobić odchudzoną wersję i dać zamiast oleju mleko roślinne:) Jak spróbujesz, to daj znać, jak wyszło:)
Z 1/2 szklanki suchej kaszy ile wyjdzie gotowanej?
hmmm.. nie odmierzałam nigdy, myślę, że około szklanki:)
Czy można dać coś zamiast tofu?
Czy można dać coś zamiast tofu?
Możesz pominąć i zrobić jagielnik a’la sernik. Ugotować kaszę na mleku sojowym w proporcjach 1:3, zakwasić sokiem z cytryny, osłodzić, dodać cukier z wanilią i zblendować. Wymieszać z rodzynkami i polać czekoladą:)
Wczoraj zrobiłam sernik i wyszedł przepyszny 🙂 będę go robiła na Boże Narodzenie 🙂 aha, zamiast oleju dodałam mleko. Pychaaaa 🙂
ooo, dobrze wiedzieć, że odchudzony z mlekiem też wychodzi:)
Jaka średnica tortownicy?
u mnie 21 cm
A jaki olej? Kokosowy? Mozna dac maslo?
dowolny byle neutralny w smaku. moze byc kokosowy, moze byc maslo
Czy olej i zwykle mleko roslinne mozna zamienic tlustym mlekiem kokosowym?
Można:)
jakie mleko roślinne polecasz do tego ciasta?
sojowe albo migdałowe:)
Dziękuję za,ten przepis, pierwsze ciasto, które zrobiłam i jest całkiem dobre
🙂
Myślisz, że spód do tego ciasta jest potrzebny? Zrobiłam bez, zostawiłam na zewnątrz i obawiam się, że się nie da ukroić.
A ile wychodzi z tego kawałków
Wyjdzie 12? Chce zrobić na urodziny siostry 🙂
myślę, że ok 12 właśnie:)
Jakie tofu??? Silken, Firm czy extra firm????
u mnie zwykłe naturalne. ale myślę, że silken jeszcze lepiej:)
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mieszkam w USA i u mnie tylko takie sa jak wymienilam. Jeszcze raz dziekuje
Zrobiłam i nawet mąż który jest anty vege mówi że bardzo dobre 😉 dorzuciłam tylko maliny na czuba 😉 dzięki za przepis pozdrowienia
Supeeer:)
Cześć. Czy robiąc ten tofurnik z połowy składników, w tortownicy o połowę mniejszej, powinnam zmniejszyć czas pieczenia i/lub zmniejszyć temperaturę? Będę wdzięczna za poradę. Na razie średnio mi wychodzą ciasta wegańskie, więc chciałabym testować przepisy w mini tortownicy 🙂
Temperaturę zostawiłabym taką samą, ale możesz trochę skrócić czas pieczenia:)
Ok, dzięki. A piecze się go az masa jest sztywna czy nieco luźna i teznieje po ostygnieciu?
tezeje po ostygnieciu:)
Musiałam dużo zmodyfikować w przepisie, bo nie miałam składników 😀
kaszę gotowałam na mniejszej ilości mleka, więcej wody, dodałam tylko jedną kostkę tofu, użyłam mieszanki studenckiej zamiast rodzynek, białka sojowego czekoladowego zamiast mąki, bez słodzików, mniej oleju i bez czekolady, a nadal wyszło przepysznie!! Będę go robić też dla znajomych, to będę się pewnie trzymać bardziej przepisu. Dziękuję Ci bardzo! 🙂
*tylko więcej by się go od razu przydało 😀
Ale super:) Wspaniale:)
Witam,
Czy to jest ok, że z 1 szklanki kaszy jaglanej wyszli mi 2,5 razy więcej po ugotowaniu. Pytam, bo później jak wrzuciłam do blendera, to masa była aż za gęsta i nie poradził sobie, więc musiałam ręcznym doblendować dodając więcej sojowego.
Pozdrawiam,
Ana
Możliwe:)
Czy można zastopic kasze jaglana na kasze mannę?
można spróbować z manną
Jak zrobić te ciasto tak, żeby wyrosło równie tak puszyste jak Twoje? Robię je drugi raz, bo jest po prostu genialne ale moje tofurniki są bardzo płaskie 🙁
a rozmiar formy jest taki sam?
taki sam
Myślisz, że można dodać do masy ubitą aquafabę, żeby konsystencja była trochę lżejsza? Jak tak to ile?
Mozna spróbować, może z jednej puszki?
Wyszedł pyszny. Do środka dałam jeszcze skórkę startą z cytryny. Posmak tofu zabity. Tylko trochę niskawy mi wyszedł. Może niedobrze że dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia?
Możesz po prostu nastepnym razem użyć mniejszej tortownicy:)
Czy można dodać puree z dyni i zrobić dyniową wersję? ktoś próbował?
myślę, że mozna pokombinować;)