Składniki na tortownicę 25 cm:
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 szklanki (po 250 ml)
- pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml) + garść do posypania
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- sok z jednej cytryny
- cukier z wanilią (ew. ekstrakt, pasta) 1 opakowanie
- ew. gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ew. owoce do ozdoby
Jagielnik z dodatkiem pestek słonecznika o kremowej, „sernikowej” konsystencji.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, tak długo, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- Szklankę pestek blenduję w blenderze kielichowym lub malakserze na proszek (ja używam tego blendera).
- Ugotowaną kaszę słodzę do smaku, dodaję sok z cytryny i cukier z wanilią.
- Kaszę dodaję do blendera z pestkami i blenduję razem na gładką masę. Jeżeli nie macie mocnego blendera kielichowego, użyjcie blendera ręcznego lub malaksera. Masa nie będzie tak gładka, ale równie smaczna.
- Masę wykładam do wysmarowanej olejem formy (u mnie tortownica 25 cm) i odstawiam do ostygnięcia.
- Jagielnik możecie posmarować konfiturą, np. malinową lub polać czekoladą. Połamcie czekoladę na kawałki i umieśćcie w garnuszku z kilkoma łyżkami mleka roślinnego lub wody albo z łyżką oleju kokosowego. Podgrzewajcie powoli, mieszając, aż czekoladą się rozpuści i polejcie jagielnik.
- Jagielnik posypuję uprażonymi pestkami słonecznika i po przestygnięciu wstawiam do lodówki (najlepiej na noc), żeby masa stężała.
- Przed podaniem jagielnik możecie dodatkowo ozdobić owocami.
Smacznego!
Ciasto wygląda wspaniale!
Czy zamiast pestek słonecznika (nie mam czym zrobić z nich pyłu) mogę dodać masła orzechowego lub mąki kokosowej (a może krem kokosowy?)
myslę, że masło orzechowe bedzie super:)
czy zamiast pestek słonecznika mozna dodac np namoczone nerkowce?
tak:)