Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

  • 50 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
  • olej kokosowy 3 łyżki do spodu + 2 łyżki do masy
  • syrop klonowy/z agawy/daktylowy/melasa z karobu 4 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • cukier z wanilią/ekstrakt/pasta do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • ciemny cukier trzcinowy/cukier kokosowy (lub jeśli unikacie: ksylitol lub erytrol) 5 łyżek
  • sól pół łyżeczki

Roślinny sernik z kaszy jaglanej i tofu, na spodzie z płatków owsianych, z pyszną kokosowo-karmelową polewą.

DSC_6842_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. W malakserze umieszczam płatki owsiane, cynamon, 4 łyżki syropu klonowego i 3 łyżki oleju kokosowego.
  3. Blenduję. Powinna powstać plastyczna masa. Jeśli masa się nadal kruszy, dodajcie więcej syropu klonowego lub innego.
  4. Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 21 cm), dociskając dłonią.
  5. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Dolewam 4 filiżanki mleka sojowego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn.
  6. Dodaję pokrojone w kostkę tofu, sok z cytryny, cukier z wanilią, łyżkę mąki ziemniaczanej, słodzę i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
  7. Masę wykładam na przygotowany spód i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
  8. Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego.
  9. Dodaję pół łyżeczki soli i ciemny cukier trzcinowy (ja użyłam dark muscovado. Jeśli zależy Wam na bardziej dietetycznej wersji, użyjcie erytrolu).
  10. Gotuję przez kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Mieszam od czasu do czasu.
  11. Karmelową masą polewam ciasto. Możecie je posypać uprażonymi orzechami albo zbożem ekspandowanym.
  12. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

DSC_6845_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

DSC_6858_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

DSC_6846_2

Wegański sernik z kokosowym słonym karmelem

20 komentarzy

  1. Dziękuję za ten przepis 🙂
    Najlepszy vege sernik jaki jadłem, jest doskonały 🙂 i ten kokosowy karmel, kasze ugotowałem też na mleku kokosowym (z wiórków) także całość ma super kokosowy posmak.
    Uwielbiam 😉
    Na pewno na stałe zagości na naszym stole

          • może kupiłaś za mało tłuste mleko kokosowe. niektóre mają 80-70% kokosa i te nadają się do ciast, a kiektóre 20%

          • Sernik wyszedł przepyszny, z pewnością będę korzystać z tego przepisu nieraz! Jedyny problem to polewa – robiłam wg przepisu, ale po wyłożeniu jej na masę zaczęła strasznie sztywnieć przez co krojenie sernika było katorgą;( Może gdzieś popełniłam błąd, ale czy nie warto byłoby najpierw powoli rozpuścić cukier a dopiero potem stopniowo dolewać mleko kokosowe?

          • hm… możesz w takim razie spróbować krócej gotować karmel. Albo dodać odrobinę tej rzadkiej części mleczka….

    • Zanim stężeje jest dość rzadka, dlatego nakładam ją w tortownicy. Można oczywiście ją dłużej pogotować, żeby była bardziej gęsta.

  2. Wygląda przepysznie! Planuję zrobić ten sernik na Święta, ale nie wiem jakie i gdzie zdobyć dobre mleko kokosowe…proszę o radę 🙂

Skomentuj