Wegański smalec

  • 20 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • olej kokosowy rafinowany 1 filiżanka (200 ml)
  • duża cebula 1 sztuka
  • duże jabłko 1 sztuka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)

Smalec z oleju kokosowego. Najlepszy na żytnim chlebie z ogórkiem kiszonym:)

DSC_4448_2

Wegański smalec

Wykonanie:

  1. Na trzech łyżkach oleju kokosowego podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  2. Gdy się zarumieni, dodaję utarte obrane jabłko, majeranek, sól i pieprz. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Dodaję resztę oleju i mieszam.
  4. Gdy olej się rozpuści przelewam do naczynia.
  5. Po przestygnięciu przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_4444_2

Wegański smalec

DSC_4418_2

Wegański smalec

3 komentarze

Skomentuj