Składniki:
- olej kokosowy rafinowany 1 filiżanka (200 ml)
- duża cebula 1 sztuka
- duże jabłko 1 sztuka
- majeranek 1 łyżka
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
Smalec z oleju kokosowego. Najlepszy na żytnim chlebie z ogórkiem kiszonym:)
Wykonanie:
- Na trzech łyżkach oleju kokosowego podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Gdy się zarumieni, dodaję utarte obrane jabłko, majeranek, sól i pieprz. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję resztę oleju i mieszam.
- Gdy olej się rozpuści przelewam do naczynia.
- Po przestygnięciu przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Ale smalec! Ja nie wierzę! Na pewno zrobię. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo dobry jest tez smalec z bialej fasoli, i nie taki tlusty 🙂
fasolowy też robię, ale czasem mam ochotę na taki prawdziwszy;)