Składniki:
- jackfruit (chlebowiec) w syropie 1 puszka (565 g)
- olej do podsmażenia
- przyprawa do kurczaka do smaku (u mnie 2 łyżki)
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy/ryżowy 2 łyżki
- ew. chilli do smaku
W tym kurczaku kurczaka oczywiście nie ma, jest za to jackfruit, czyli chlebowiec w syropie:) Wystarczy go pokroić i podsmażyć przez chwilę z dodatkami. Świetny z ryżem i surówką albo zawinięty w pitę lub wrapa razem z sałatą. Możecie też podsmażyć go razem z warzywami lub na szybko z mrożonką chińską.
Wykonanie:
- Owoce wyjmuję z zalewy i kroję w plasterki.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Dodaję plasterki chlebowca i podsmażam przez chwilę.
- Dodaję przyprawy i sok z cytryny lub ocet.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Podaję z ryżem i surówką lub zawijam we wrapa razem z miksem sałat.
- Możecie użyć młodego chlebowca w słonej zalewie, jego konsystencja bardziej przypomina mięso. Pamiętajcie, żeby dodać wówczas syrop klonowy lub z agawy.
Smacznego!
Jeśli chodzi o jackfruit w zalewie to piszesz o syropie klonowym lub z agawy. O co chodzi? Gdzie i w jakich proporcjach dodać?
Jeśli chcesz uzyskać słodko-kwaśny smak, to dodaj razem z cytryną 2-3 łyżki syropu klonowego lub z agawy.