Wegański smażony kurczak słodko kwaśny

  • 15 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • jackfruit (chlebowiec) w syropie 1 puszka (565 g)
  • olej do podsmażenia
  • przyprawa do kurczaka do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy/ryżowy 2 łyżki
  • ew. chilli do smaku

W tym kurczaku kurczaka oczywiście nie ma, jest za to jackfruit, czyli chlebowiec w syropie:) Wystarczy go pokroić i podsmażyć przez chwilę z dodatkami. Świetny z ryżem i surówką albo zawinięty w pitę lub wrapa razem z sałatą. Możecie też podsmażyć go razem z warzywami lub na szybko z mrożonką chińską.

DSC_64491_2

Wegański smażony kurczak słodko kwaśny

Wykonanie:

  1. Owoce wyjmuję z zalewy i kroję w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewam olej.
  3. Dodaję plasterki chlebowca i podsmażam przez chwilę.
  4. Dodaję przyprawy i sok z cytryny lub ocet.
  5. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  6. Podaję z ryżem i surówką lub zawijam we wrapa razem z miksem sałat.
  7. Możecie użyć młodego chlebowca w słonej zalewie, jego konsystencja bardziej przypomina mięso. Pamiętajcie, żeby dodać wówczas syrop klonowy lub z agawy.

Smacznego!

DSC_6636_2

Wegański smażony kurczak słodko kwaśny

DSC_6633_2

Wegański smażony kurczak słodko kwaśny

DSC_6639_2

Wegański smażony kurczak słodko kwaśny

2 komentarze

  1. Jeśli chodzi o jackfruit w zalewie to piszesz o syropie klonowym lub z agawy. O co chodzi? Gdzie i w jakich proporcjach dodać?

    • Jeśli chcesz uzyskać słodko-kwaśny smak, to dodaj razem z cytryną 2-3 łyżki syropu klonowego lub z agawy.

Skomentuj