Składniki:
- mleko sojowe naturalne 1,5 szklanki
- płatki drożdżowe 8 łyżek
- olej 2 łyżki
- mąka pszenna, orkiszowa, ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki
- czosnek w proszku 1 łyżeczka
- delikatna musztarda 2 łyżki
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sos holenderski w wegańskiej wersji. Idealny do szparagów, do warzyw gotowanych na parze, do polania zapiekanki warzywnej czy lasagne. Może też posłużyć jako sos do fondue do maczania bagietki;)
Wykonanie:
- Do garnka wlewam szklankę mleka sojowego.
- Dodaję płatki drożdżowe, olej, czosnek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszam i zagotowuję.
- Mąkę dokładnie mieszam w połowie szklanki mleka sojowego. Powoli wlewam do gotującego się w garnku sosu, intensywnie mieszając. Gotuję przez chwilę.
- Podaję do szparagów, warzyw na parze, do zapiekanek warzywnych i makaronowych.
Smacznego!
Brak komentarzy