Wegański sos holenderski

  • 6 min
  • 8 składników
90%

Składniki:

  • mleko sojowe naturalne 1,5 szklanki
  • płatki drożdżowe 8 łyżek
  • olej 2 łyżki
  • mąka pszenna, orkiszowa, ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki
  • czosnek w proszku 1 łyżeczka
  • delikatna musztarda 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sos holenderski w wegańskiej wersji. Idealny do szparagów, do warzyw gotowanych na parze, do polania zapiekanki warzywnej czy lasagne. Może też posłużyć jako sos do fondue do maczania bagietki;)

DSC_6189_2

Wegański sos holenderski

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam szklankę mleka sojowego.
  2. Dodaję płatki drożdżowe, olej, czosnek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszam i zagotowuję.
  3. Mąkę dokładnie mieszam w połowie szklanki mleka sojowego. Powoli wlewam do gotującego się w garnku sosu, intensywnie mieszając. Gotuję przez chwilę.
  4. Podaję do szparagów, warzyw na parze, do zapiekanek warzywnych i makaronowych.

Smacznego!

DSC_6192_2

Wegański sos holenderski

Brak komentarzy

Skomentuj