Wegański tatar

  • 5 min
  • 7 składników
97%

Składniki:

  • czerwona fasola 1 puszka (400 g)
  • suszone pomidory w oleju 1 słoik (ok. 280 g)
  • wędzona papryka ew. 1 płaska łyżeczka
  • czarna sól (kala namak) pół łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz do posypania
  • mała cebula 1 sztuka
  • ew. ogórki kiszone 2-3 sztuki

Prosty i szybki tatar w wersji wege. Świetna przekąska na Sylwestra, imprezę albo jako pasta do kanapek.

DSC_6743_2

Wegański tatar

Wykonanie:

  1. Fasolę dokładnie przepłukuję wodą i odsączam.
  2. Pomidory odsączam i kroję.
  3. Fasolę i pomidory umieszczam w malakserze. Dodaję wędzoną paprykę i kala namak. Blenduję krótko, robiąc przerwy na przemieszanie. Nie powinna powstać pasta, tylko drobno poszatkowane składniki. Możecie też drobno pokroić pomidory, a fasolę rozgnieść widelcem i wymieszać.
  4. Tatar podaję posypany drobno pokrojoną cebulką, ogórkiem kiszonym i świeżo zmielonym pieprzem w towarzystwie pieczywa.

Smacznego!

DSC_6731_2

Wegański tatar

DSC_6752_2

Wegański tatar

DSC_6735_2

Wegański tatar

8 komentarzy

    • W składnikach jest podana masa w słoiku i w puszce razem z płynem. Ale do wykonania tataru odsączam:)

Skomentuj