Wegański topiony cheddar

  • 25 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • średnie ziemniaki 3 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • bulion warzywny lub woda ok. pół szklanki (125 ml)
  • olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy) 3 łyżki
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • cukier pół łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • płatki drożdżowe pół szklanki (125 ml)
  • biała pasta miso 1 czubata łyżeczka
  • chilli szczypta
  • wędzona papryka pół łyżeczki

Topiony cheddar zainspirowany przepisem z książki GOD FOOD. Boska kuchnia Malki Kafki. To taki trochę ser z ziemniaka, który pewnie znacie, ale w zdecydowanie ulepszonej wersji.

Jak przeczytałam listę składników (ilość płatków drożdżowych, olej kokosowy i dodatek pasty miso), od razu wiedziałam, że muszę go zrobić, bo będzie pyszny i taki jest:) Od siebie dodałam jeszcze korzeń pietruszki (jeśli lubicie, to polecam) i nieco zmieniłam proporcje.

Świetny na ciepło, od razu po przygotowaniu i na zimno. Do maczania pieczywa i pokrojonych w słupki warzyw, do smarowania grzanek i tostów albo jako sos do zapiekanek czy makaronu.

DSC_9842_2

Wegański topiony cheddar

Wykonanie:

  1. Warzywa obieram i gotuję na parze, aż będą miękkie.
  2. Gdy lekko przestygną blenduję razem z resztą składników (ja używam tego blendera).
  3. Cheddar możecie przygotować na bazie tego bulionu.
  4. Przekładam do słoiczków (u mnie 3 małe słoiczki).
  5. Przechowuję w lodówce (maksymalnie do tygodnia).

Smacznego!

DSC_9844_2

Wegański topiony cheddar

DSC_9840_2

Wegański topiony cheddar

DSC_9823_2

Wegański topiony cheddar

2 komentarze

Skomentuj