Składniki:
- średnie ziemniaki 3 sztuki
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- bulion warzywny lub woda ok. pół szklanki (125 ml)
- olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy) 3 łyżki
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- cukier pół łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżki
- płatki drożdżowe pół szklanki (125 ml)
- biała pasta miso 1 czubata łyżeczka
- chilli szczypta
- wędzona papryka pół łyżeczki
Topiony cheddar zainspirowany przepisem z książki GOD FOOD. Boska kuchnia Malki Kafki. To taki trochę ser z ziemniaka, który pewnie znacie, ale w zdecydowanie ulepszonej wersji.
Jak przeczytałam listę składników (ilość płatków drożdżowych, olej kokosowy i dodatek pasty miso), od razu wiedziałam, że muszę go zrobić, bo będzie pyszny i taki jest:) Od siebie dodałam jeszcze korzeń pietruszki (jeśli lubicie, to polecam) i nieco zmieniłam proporcje.
Świetny na ciepło, od razu po przygotowaniu i na zimno. Do maczania pieczywa i pokrojonych w słupki warzyw, do smarowania grzanek i tostów albo jako sos do zapiekanek czy makaronu.
Wykonanie:
- Warzywa obieram i gotuję na parze, aż będą miękkie.
- Gdy lekko przestygną blenduję razem z resztą składników (ja używam tego blendera).
- Cheddar możecie przygotować na bazie tego bulionu.
- Przekładam do słoiczków (u mnie 3 małe słoiczki).
- Przechowuję w lodówce (maksymalnie do tygodnia).
Smacznego!
Można bez pasty miso?
Można, ja wcześniej też robiłam bez. Ale wolę „z”;)