Wegański tuńczyk z tofu

  • 5 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 1 słoiczek:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • glony nori 1/4 arkusza
  • olej lniany kilka łyżek
  • zakwas z buraka 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • sól do smaku

Roślinny tuńczyk na bazie tofu. Bardzo prosty w przygotowaniu i pełen wartości odżywczych. Idealny do sałatek i kanapek.

Wegański tuńczyk z tofu

Wegański tuńczyk z tofu

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski i rozgniatam widelcem.
  2. Dodaję olej lniany, sos sojowy, zakwas z buraka (domowy lub kupny) i szczyptę soli. Mieszam.
  3. Nori tnę na paseczki, dodaję do wymieszanych składników i delikatnie mieszam ponownie.
  4. Masę przekładam do słoiczka i wstawiam na noc do lodówki.
  5. Wyjmuję paseczki nori (równie dobrze można je zostawić i zjeść;).
  6. „Tuńczyka” używam do sałatek, kanapek, dań makaronowych, do dekoracji krakersów i imprezowych kanapeczek. Dobrze komponuje się z drobno posiekaną cebulką lub szczypiorkiem.
  7. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Wegański tuńczyk z tofu

Wegański tuńczyk z tofu

Wegański tuńczyk z tofu

Wegański tuńczyk z tofu

Wegański tuńczyk z tofu

Wegański tuńczyk z tofu

 

 

2 komentarze

Skomentuj