Składniki na 1 słoiczek:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- glony nori 1/4 arkusza
- olej lniany kilka łyżek
- zakwas z buraka 1 łyżka
- sos sojowy jasny 1 łyżka
- sól do smaku
Roślinny tuńczyk na bazie tofu. Bardzo prosty w przygotowaniu i pełen wartości odżywczych. Idealny do sałatek i kanapek.
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski i rozgniatam widelcem.
- Dodaję olej lniany, sos sojowy, zakwas z buraka (domowy lub kupny) i szczyptę soli. Mieszam.
- Nori tnę na paseczki, dodaję do wymieszanych składników i delikatnie mieszam ponownie.
- Masę przekładam do słoiczka i wstawiam na noc do lodówki.
- Wyjmuję paseczki nori (równie dobrze można je zostawić i zjeść;).
- „Tuńczyka” używam do sałatek, kanapek, dań makaronowych, do dekoracji krakersów i imprezowych kanapeczek. Dobrze komponuje się z drobno posiekaną cebulką lub szczypiorkiem.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Czy olej lniany mogę zastąpić innym olejem?
tak:) choc lniany daje fajny efekt:)