Składniki na duży garnek:
- wegańskie jajka przepis na blogu
- włoszczyzna 1 pęczek
- ziemniaki 6 sztuk
- żurek (domowy lub kupny w butelce) 500 ml
- olej rzepakowy do podsmażenia
- liść laurowy 3 sztuki
- majeranek 1 łyżka
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól, pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
- czosnek 2 ząbki
- rzeżucha do posypania
Prawie tradycyjny żurek w wersji roślinnej podany z domowym wegańskim jajkiem. Nie tylko na Wielkanoc😉

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą
Wykonanie:
- Wegańskie jajka przygotowuję według tego przepisu. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej.
- Pora podsmażam w dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na oleju rzepakowym.
- Dodaję utartą marchew, korzeń pietruszki i seler.
- Zalewam wodą (tak, aby zostało miejsce na ziemniaki i żur) i dodaję przyprawy.
- Gotuję przez około 20 minut.
- Dodaję pokrojone ziemniaki i wyciśnięty czosnek (sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
- Po 10 minutach dodaję zakwas i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności dodaję sos sojowy i sól.
- Podaję z wegańskimi jajkami.
- Na talerzu posypuję rzeżuchą.
- Zapraszam do zapoznania się z innymi roślinnymi przepisami na Wielkanoc:)
Smacznego!

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą
Brak komentarzy