Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

  • 50 min
  • 12 składników

Składniki na duży garnek:

  • wegańskie jajka przepis na blogu
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • ziemniaki 6 sztuk
  • żurek (domowy lub kupny w butelce) 500 ml
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • liść laurowy 3 sztuki
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól, pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • rzeżucha do posypania

Prawie tradycyjny żurek w wersji roślinnej podany z domowym wegańskim jajkiem. Nie tylko na Wielkanoc😉

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wykonanie:

  1. Wegańskie jajka przygotowuję według tego przepisu. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej.
  2. Pora podsmażam w dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na oleju rzepakowym.
  3. Dodaję utartą marchew, korzeń pietruszki i seler.
  4. Zalewam wodą (tak, aby zostało miejsce na ziemniaki i żur) i dodaję przyprawy.
  5. Gotuję przez około 20 minut.
  6. Dodaję pokrojone ziemniaki i wyciśnięty czosnek (sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
  7. Po 10 minutach dodaję zakwas i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności dodaję sos sojowy i sól.
  8. Podaję z wegańskimi jajkami.
  9. Na talerzu posypuję rzeżuchą.
  10. Zapraszam do zapoznania się z innymi roślinnymi przepisami na Wielkanoc:)

Smacznego!

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

Wegański żurek z jajkiem i rzeżuchą

 

Brak komentarzy

Skomentuj