Jeszcze do niedawno grillowanie kojarzone było głównie z potrawami mięsnymi, jednak obecnie dużą popularnością cieszą się wegańskie alternatywy. Warzywa i grzyby w różnych odmianach podbiją serca nawet tych, którzy na co dzień lubią jeść mięso. Jakie potrawy warto przygotować na grilla?
Grillowane ziemniaki, czyli smak tradycji
Ziemniaki prosto z ogniska większość z nas kojarzy jeszcze z lat szkolnych i wiosennych wycieczek. To proste danie można także przygotować we własnym ogrodzie, potrzebny będzie jedynie odpowiedni grill. Najlepiej sprawdzi się model na węgiel, chociaż dobrym rozwiązaniem będzie także palenisko ogrodowe. Jak przygotować grillowane ziemniaki? Bardzo prosto – wystarczy każdy z nich dokładnie umyć i owinąć szczelnie folią aluminiową. Ziemniaki pieką się średnio od 15 do 30 minut, w zależności od wielkości. Możemy też natrzeć je ulubionymi przyprawami, choć solo smakują idealnie. W sklepach dostępne są specjalne odmiany ziemniaków przeznaczone właśnie do pieczenia – warto je wybrać, jeśli chcemy mieć pewność, że wyjdą tak, jak powinny.
Grillowane boczniaki – alternatywa dla mięsa
Boczniaki to jeden z najczęściej wybieranych produktów, będący dobrą alternatywą dla mięsa. Można z nich przygotować kotlety, lecz nadają się także na grilla. Co prawda boczniaki nie zawierają dużej ilości białka, ale są dobrymi składnikami zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Jak przygotować boczniaki na grilla? Wiele zależy od naszych własnych preferencji – najlepszym rozwiązaniem jest marynata przygotowana na bazie oliwy i ulubionych przypraw. Świetnie sprawdzi się słodka papryka, czosnek lub chili. Warto dodać odrobinę soku z limonki dla lepszego smaku. Boczniaki grilluje się krótki – na ogół wystarczy 5 minut, aby produkt był gotowy do spożycia. W przypadku grzybów większych rozmiarów możemy potrzebować nieco więcej czasu.
Warzywa z grilla – papryka, bakłażan, cukinia
Które warzywa najlepiej nadają się do grillowania? Oczywiście papryka, bakłażan oraz cukinia! Jeśli nie mamy pomysłu na to, jak je przygotować, zróbmy z nich szaszłyki. Warzywa kroimy w większą kostkę, a następnie nabijamy na patyczek. Warto sięgnąć po ser tofu, którym przełożymy poszczególne składniki warzywne. Wcześnie całość możemy zamarynować dla lepszego smaku. Szaszłyki grilluje się około 10 minut z obu stron.
Grillowane owoce – alternatywa dla warzyw i zamienników mięsa
Owoce z grilla? Dlaczego nie! Doskonale sprawdzi się na przykład banan. Wystarczy zawinąć go w folię aluminiową, a następnie grillować kilka minut. Pamiętajmy, aby nie zdzierać z niego skórki – banan sam w sobie jest bardzo miękki, dlatego w czasie grillowania zyska konsystencję gęstej papki. Do smaku możemy polać go syropem z malin albo innym, ulubionym. Dużą popularnością cieszą się również owocowe szaszłyki grillowane, gdzie w roli głównej występuje arbuz. Zanim jednak położymy go na grillu, trzeba będzie go odpestkować. Do grillowania posłużą też inne owoce sezonowe:
- morele,
- brzoskwinie,
- maliny,
- jabłka,
- truskawki.
Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, postawmy na coś słodkiego, ale w zdrowej wersji, a więc na owocowe szaszłyki z grilla. Chętnie spróbują ich również osobom, które na co dzień jedzą mięso. Nawet, jeśli nie jesteśmy na diecie wegańskiej, warto sięgnąć po smaczne alternatywy dla urozmaicenia codziennej diety.
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej.
Super, wreszcie mogę grilować jak sąsiedzi, ale nie jedząc mięsa.
🙂