Wegańskie bajaderki

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • wegańskie ciasto typu biszkopt lub babka 250 g
  • mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • rodzynki (ew. pokrojone inne suszone owoce) pół szklanki (125 ml)
  • pokrojone ulubione orzechy pół szklanki (125 ml)
  • ew. aromat rumowy do smaku

Pomysł na pyszny deser z odzysku lub inaczej mówiąc Zero Waste;) Klasyczne bajaderki w roślinnej wersji. Możecie przygotować je ze skrawków biszkoptu, zakalca lub nieudanego ciasta albo resztek ciast, które zostały po imprezie.

domowe bajaderki

Wegańskie bajaderki

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam mleko roślinne, dodaję połamaną na kostki jedną czekoladę, rodzynki i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  2. Zdejmuję garnek z palnika. Dodaję pokruszone ciasto, aromat rumowy i mieszam dokładnie, aż ciasto połączy się z masą czekoladową.
  3. Dodaję orzechy, mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
  4. Gdy masa ostygnie, wstawiam ją do lodówki, żeby trochę stwardniała i żeby łatwiej było lepić kulki.
  5. Lepię kulki, odkładam je na talerz i wstawiam do lodówki.
  6. Czekoladę łamię na kostki i wkładam do miski, którą stawiam na garnek z gotującą się wodą. Mieszam, żeby czekolada się rozpuściła.
  7. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczam kulki i odkładam na papier do pieczenia.
  8. Schładzam w lodówce.

Smacznego!

zdrowe bajaderki

Wegańskie bajaderki

bajaderki wegańskie

Wegańskie bajaderki

bajaderki domowe

Wegańskie bajaderki

bajaderki

Wegańskie bajaderki