Składniki:
- wegańskie ciasto typu biszkopt lub babka 250 g
- mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- rodzynki (ew. pokrojone inne suszone owoce) pół szklanki (125 ml)
- pokrojone ulubione orzechy pół szklanki (125 ml)
- ew. aromat rumowy do smaku
Pomysł na pyszny deser z odzysku lub inaczej mówiąc Zero Waste;) Klasyczne bajaderki w roślinnej wersji. Możecie przygotować je ze skrawków biszkoptu, zakalca lub nieudanego ciasta albo resztek ciast, które zostały po imprezie.

Wegańskie bajaderki
Wykonanie:
- Do garnka wlewam mleko roślinne, dodaję połamaną na kostki jedną czekoladę, rodzynki i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Zdejmuję garnek z palnika. Dodaję pokruszone ciasto, aromat rumowy i mieszam dokładnie, aż ciasto połączy się z masą czekoladową.
- Dodaję orzechy, mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
- Gdy masa ostygnie, wstawiam ją do lodówki, żeby trochę stwardniała i żeby łatwiej było lepić kulki.
- Lepię kulki, odkładam je na talerz i wstawiam do lodówki.
- Czekoladę łamię na kostki i wkładam do miski, którą stawiam na garnek z gotującą się wodą. Mieszam, żeby czekolada się rozpuściła.
- W rozpuszczonej czekoladzie obtaczam kulki i odkładam na papier do pieczenia.
- Schładzam w lodówce.
Smacznego!

Wegańskie bajaderki

Wegańskie bajaderki

Wegańskie bajaderki

Wegańskie bajaderki
Brak komentarzy