Składniki:
- wegański kogiel-mogiel przepis na blogu
Podstawowy przepis na wegańskie bezy, zrobione z aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce. Potrzebne są tylko dwa składniki, trochę czasu i cierpliwości:)
Wykonanie:
- Przygotowuję wegański kogiel-mogiel (przepis tutaj).
- Łyżką nakładam porcje na blachę wyłożona papierem do pieczenia (z podanych składników wychodzą dwie blachy małych bezików).
- Piekę/suszę w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 60-90 minut (Bezy są gotowe, gdy są twarde i odklejają się od papieru).
- Najlepiej zjeść świeże albo przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (inaczej nabiorą wilgoci i zmiękną).
Smacznego!
Super że taka niewielka ilość cukru!! Szkoda że nie znalazlam przepisu wczesniej bo na wszystkich przepisach straszą ze jak nie dasz 250g cukru na wode z 1 puszki to ci nie wyjdzie… wiec mi bezy wyszly pieeeronsko slodkie. Nie da sue jesc. Ale w moich niestety czuc ciecierzyce. Dlaczegi?
Niewielka? Dla mnie nadal mega duża 🙈.
Czy można jeszcze zredukować cukier? 😏
Jeśli tak to jaka ilość musi być minimalna?
ja nie próbowałam z mniejszą… ktoś próbował?
Ubilam aquafabe z ksylitolem. Niestety, po 10-ciu minutach w piekarniku bezy rozpuscily sie. Nastepnym razem dodam cukru.
Wow, powiem szczerze, że miałam wątpliwości co do smaku przy tak małej ilości cukru, ale… przepis przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – rewelacja. Naprawdę, nigdy nie wpadłabym na to, że można przygotować wegańskie bezy.
Świetny, smaczny i wcale nie taki trudny przepis. Dzieciaki (i nie tylko!) zachwycone :-). Chyba zadomowię się na tym blogu :-).
bardzo mi miło, zapraszam:)))