Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Cała nasza rodzina uwielbia gofry. Robimy je dość często, bo to bardzo atrakcyjne danie, wspólna frajda przy ich produkcji i oczekiwanie na upieczenie kolejnego. Rzadko jednak robimy tradycyjne gofry z białej mąki pszennej. Raczej wybieram zdrowsze alternatywy na bazie różnego rodzaju mąk, pełnoziarnistych i bezglutenowych. Czasem też jemy gofry wytrawne, posmarowane hummusem i ozdobione warzywami, zamiast kanapki. Szczerze mówiąc, przygotowanie gofrów z białej mąki pszennej to “pikuś” i każda gofrownica sobie z tym poradzi. Ale wegańskie gofry bez pięknie sklejającego glutenu, na bazie mąk razowych lub gofry keto bez jajek to już prawdziwe wyzwanie. Dlatego od jakiegoś czasu testujemy gofrownicę firmy Dezal, lidera na runku gofrownic i producenta profesjonalnych gofrownic gastronomicznych. Oto efekty:)

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Gofrownica, którą testuję to model 301.7 (głęboka i gruba). Jest to urządzenie przystosowane do pracy ciągłej, które sprawdza się zarówno w domu jak również w hotelach, kawiarniach, lodziarniach a także w innych punktach małej gastronomii. Na początek kilka danych technicznych od producenta:

  • Moc 1300W, 230V

  • Pokrywa metalowa malowana biała, czarna lub czerwona

  • Ilość gofrów: 2

  • Temp. robocza ok 195 st C

  • Czas nagrzewania do 5 min

  • Czas pieczenia ok 3,5 min

  • Wymiar gofra: 9,5 × 15 XL

  • Grubość gofra: ok. 2,5 – 2,8

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Najlepiej przejdźmy od razu do konkretów, czyli do pieczenia gofrów;) Jako pierwsze przygotowałam “najłatwiejsze” do pieczenia gofry, czyli moje klasyczne gofry wegańskie. Przygotowuję je zazwyczaj na bazie zwykłej mąki pszennej lub orkiszowej i mleka sojowego. Przepis na te gofry znajdziecie TUTAJ. Gofry wyszły pyszne i chrupiące. Zgodnie z instrukcją gofrownicę cienko posmarowałam olejem tylko raz, na zimno, jeszcze przed pieczeniem. Rzeczywiście w zupełności to wystarcza. Upieczone gofry odchodzą od gofrownicy bez problemu. Są gotowe po kilku minutach.

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Jako kolejne zrobiłam jedne z naszych ulubionych gofrów na bazie płatków owsianych. Często robimy je na weekendowe śniadanie. Ich bazą są płatki owsiane lub płatki z innych zbóż. Możecie wzbogacić je o ulubione dodatki, np. bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, itp. Przepis na gofry owsiane znajdziecie TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ. Gofrownica poradziła sobie z nimi bez najmniejszych problemów. Gofry z łatwością odklejają się od gofrownicy i wychodzą pyszne;)

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Następnie przygotowałam “najtrudniejsze” do upieczenia w mojej ocenie wegańskie i bezglutenowe gofry KETO, na bazie mleka kokosowego oraz mąk: kokosowej, migdałowej i z ciecierzycy z dodatkiem siemienia lnianego, nasion chia i babki jajowatej. Coraz częściej pytacie o wegańskie przepisy KETO, więc obiecuję, że dokładny przepis na te gofry wkrótce pojawi się na blogu;) Gofry wyszły bardzo smaczne, puszyste i lekkie jak chmurka a jednocześnie naprawdę sycące. Jedliśmy je na wytrawnie zamiast kanapek i na słodko z domową nutellą i surowym dżemem malinowym. Ciasto wymagało tylko nieco dłuższego czasu pieczenia, ale odkleiło się od gofrownicy bez najmniejszego problemu.

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Wegańskie gofry i gofrownica Dezal

Testowanie gofrownicy jest w toku, więc gdy tylko pojawią się kolejne efekty, to oczywiście uzupełnię o nie tego posta;) Czekam też na Wasze komentarze na temat przygód z wegańskimi goframi:)

3 komentarze

Skomentuj