Składniki na 2 tacki:
- śmietanka sojowa 2 szklanki (po 250 ml) + do ziemniaków
- agar 3 łyżeczki
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
- czarna sól kala namak 1 łyżeczka + do ziemniaków
- ugotowane ziemniaki 2 średnie sztuki
- kurkuma 2/3 łyżeczki
To wbrew pozorom bardzo prosty przepis na jajka w wersji wegańskiej. Do ich przygotowania wystarczy sześć składników. Na Wielkanoc i na co dzień:)
Wykonanie:
- Do garnka wlewam 2 szklanki śmietanki sojowej. Można użyć dowolnej śmietanki roślinnej lub roślinnego napoju naturalnego, choć ja wolę te na bazie śmietanki.
- Dodaję agar, płatki drożdżowe i mieszam dokładnie trzepaczką.
- Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
- Zdejmuję z palnika, dodaję czarną sól kala namak i mieszam dokładnie.
- Tak przygotowaną śmietankę przekładam do tacek na jajka i odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Ziemniaki dokładnie rozgniatam widelcem lub tłuczkiem. Dodaję kurkumę dla koloru i czarną sól do smaku.
- Mieszam dokładnie, dodając w razie konieczności śmietankę sojową dla lepszej konsystencji.
- Z masy ziemniaczanej lepię kulki wielkości żółtek.
- Gdy „białka” stężeją, wydrążam w nich małe otwory łyżeczką i układam na nich „żółtka”.
- Przechowuję w lodówce.
- Spróbujcie też pasty bezjajecznej z ciecierzycy 🙂
Smacznego!
Brak komentarzy