Wegańskie jajka

  • 15 min
  • 6 składników

Składniki na 2 tacki:

  • śmietanka sojowa 2 szklanki (po 250 ml) + do ziemniaków
  • agar 3 łyżeczki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • czarna sól kala namak 1 łyżeczka + do ziemniaków
  • ugotowane ziemniaki 2 średnie sztuki
  • kurkuma 2/3 łyżeczki

To wbrew pozorom bardzo prosty przepis na jajka w wersji wegańskiej. Do ich przygotowania wystarczy sześć składników. Na Wielkanoc i na co dzień:)

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam 2 szklanki śmietanki sojowej. Można użyć dowolnej śmietanki roślinnej lub roślinnego napoju naturalnego, choć ja wolę te na bazie śmietanki.
  2. Dodaję agar, płatki drożdżowe i mieszam dokładnie trzepaczką.
  3. Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
  4. Zdejmuję z palnika, dodaję czarną sól kala namak i mieszam dokładnie.
  5. Tak przygotowaną śmietankę przekładam do tacek na jajka i odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  6. Ziemniaki dokładnie rozgniatam widelcem lub tłuczkiem. Dodaję kurkumę dla koloru i czarną sól do smaku.
  7. Mieszam dokładnie, dodając w razie konieczności śmietankę sojową dla lepszej konsystencji.
  8. Z masy ziemniaczanej lepię kulki wielkości żółtek.
  9. Gdy „białka” stężeją, wydrążam w nich małe otwory łyżeczką i układam na nich „żółtka”.
  10. Przechowuję w lodówce.
  11. Spróbujcie też pasty bezjajecznej z ciecierzycy 🙂

Smacznego!

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Brak komentarzy

Skomentuj