Składniki na formę 22 x 22 cm:
- śmietanka sojowa 2 szklanki (po 250 ml)
- agar 3 łyżeczki
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
- czarna sól kala namak 1 łyżeczka
Bardzo prosty przepis na wegańskie KETO „jajko”, a w zasadzie „białko”. Robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania wystarczą 3 lub 4 składniki. Ja kroję je w kosteczkę i dodaję do sałatki, żurku i zupy szczawiowej, albo w plasterki i kładę na kanapki;)
Wykonanie:
- Do garnka wlewam 2 szklanki śmietanki sojowej. Można użyć również naturalnego mleka sojowego, choć na wolę „jajko” na bazie śmietanki.
- Dodaję agar, płatki drożdżowe i mieszam dokładnie trzepaczką.
- Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
- Zdejmuję z palnika, dodaję czarną sól kala namak i mieszam dokładnie.
- Gorącą śmietankę przelewam do formy wysmarowanej olejem, odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Kroję w kosteczkę lub w plasterki, w zależności od wykorzystania.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
- Spróbujcie też wegańskich jajek 😉
Smacznego!
Brak komentarzy