Wegańskie jajko do sałatki

  • 7 min
  • 4 składniki

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • śmietanka sojowa 2 szklanki (po 250 ml)
  • agar 3 łyżeczki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • czarna sól kala namak 1 łyżeczka

Bardzo prosty przepis na wegańskie KETO „jajko”, a w zasadzie „białko”. Robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania wystarczą 3 lub 4 składniki. Ja kroję je w kosteczkę i dodaję do sałatki, żurku i zupy szczawiowej, albo w plasterki i kładę na kanapki;)

Wegańskie jajko do sałatki

Wegańskie jajko do sałatki

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam 2 szklanki śmietanki sojowej. Można użyć również naturalnego mleka sojowego, choć na wolę „jajko” na bazie śmietanki.
  2. Dodaję agar, płatki drożdżowe i mieszam dokładnie trzepaczką.
  3. Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
  4. Zdejmuję z palnika, dodaję czarną sól kala namak i mieszam dokładnie.
  5. Gorącą śmietankę przelewam do formy wysmarowanej olejem, odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  6. Kroję w kosteczkę lub w plasterki, w zależności od wykorzystania.
  7. Przechowuję w lodówce do tygodnia.
  8. Spróbujcie też wegańskich jajek 😉

Smacznego!

Wegańskie jajko do sałatki

Wegańskie jajko do sałatki

Wegańskie jajko do sałatki

Wegańskie jajko do sałatki

Wegańskie jajko do sałatki

Wegańskie jajko do sałatki

Brak komentarzy

Skomentuj