Składniki na formę 22 x 22 cm:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- cukier (u mnie trzcinowy) pół szklanki (125 ml)
- ew. sól 1/4 łyżeczki
Wegańskie krówki. Kremowe, super słodkie, mocno czekoladowe. Wystarczą 3 składniki i 5 minut przygotowania.
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do garnka przekładam gęstą część mleczka kokosowego.
- Dodaję cukier, sól i podgrzewam, aż mleczko zacznie się gotować.
- Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleczko trochę zgęstnieje.
- Dodaję połamane na kostki czekolady i mieszam, aż składniki się połączą.
- Masę przekładam do formy (u mnie 22 x 22 cm).
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na noc.
- Kroję na kawałki.
- Spróbujcie też domowych wegańskich krówek na bazie daktyli;)
Smacznego!
Czy na krówki nada się kokosowe mleko skondensowane? Zastanawiam się co z takiego mleka można zrobić.
Możesz pokombinować:)