Składniki na kilkanaście sztuk:
- mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- naturalny jogurt roślinny 1 opakowanie (ok. 160 g)
- sok z jednej cytryny
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku
- cukier/ksylitol/erytrol w pudrze 5 łyżek + do posypania
- olej (u mnie rzepakowy) do głębokiego smażenia
Roślinne pączusie serowe na bazie tofu. Przygotowuje się je błyskawicznie i bardzo łatwo.

Wegańskie mini pączki serowe
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostę i umieszczam w blenderze.
- Dodaję jogurt, sok z cytryny, wanilię i 5 łyżek słodzidła. Blenduję na gładką masę.
- Masę przekładam do miski.
- Dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszam.
- Następnie dodaję szklankę mąki pszennej lub orkiszowej i mieszam dokładnie.
- Do garnka nalewam olej (na taką wysokość, żeby pączki mogły w nim się zatopić) i podgrzewam na palniku o średniej mocy (ok. 180 stopni).
- Lepię kulki i wkładam je ostrożnie do rozgrzanego oleju.
- Smażę przez kilka minut, aż pączki się zarumienią (w czasie smażenie obracam je delikatnie łyżką, żeby zarumieniły się równomiernie).
- Wyjmuję łyżką na talerz wyłożony papierem.
- Przed podanie posypuję pudrem.
Smacznego!

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe
A czy można je upiec w piekarniku? Jeżeli tak, jak długo i w jakiej temperaturze?
nie próbowałam:)
Czy mąkę da się zamienić na jakąś bezgl?
można spróbować z mieszanką mąk bezglutenowych:)
Brak w tym przepisie wielu istotnych szczegolow. W jaki sposob lepi sie kulki z tego ciasta? Ciasto jest niesamowicie klejace, niemozliwe jest lepienie ich w reku, wiec chcialabym wiedziec jak moge osiagnac taki rezultat jak na zdjeciach? Ile czasu paczki powinny sie smazyc? Moje sie zarumienily, a w srodku byly jak guma. Bardzo sie zawiodlam na tym przepisie, nie polecam.
a czy proporcje były takie jak w przepisie? mąka ta sama? przykro mi, że nie wyszły:(((
Witam, ja dodałam mleko owsiane zamiast jogurtu i tak wyszlo dosyć luźne, kładłam łyżeczką na rozgrzany olej i pięknie się zaokrąglały albo i nie. Mimo że różne kształty ale smak rewelacja i bardzo szybko zrobione. Polecam
ooo, fajnie:)