Wegańskie mini pączki serowe

  • 25 min
  • 8 składników
100%

Składniki na kilkanaście sztuk:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • naturalny jogurt roślinny 1 opakowanie (ok. 160 g)
  • sok z jednej cytryny
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol w pudrze 5 łyżek + do posypania
  • olej (u mnie rzepakowy) do głębokiego smażenia

Roślinne pączusie serowe na bazie tofu. Przygotowuje się je błyskawicznie i bardzo łatwo.

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostę i umieszczam w blenderze.
  2. Dodaję jogurt, sok z cytryny, wanilię i 5 łyżek słodzidła. Blenduję na gładką masę.
  3. Masę przekładam do miski.
  4. Dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszam.
  5. Następnie dodaję szklankę mąki pszennej lub orkiszowej i mieszam dokładnie.
  6. Do garnka nalewam olej (na taką wysokość, żeby pączki mogły w nim się zatopić) i podgrzewam na palniku o średniej mocy (ok. 180 stopni).
  7. Lepię kulki i wkładam je ostrożnie do rozgrzanego oleju.
  8. Smażę przez kilka minut, aż pączki się zarumienią (w czasie smażenie obracam je delikatnie łyżką, żeby zarumieniły się równomiernie).
  9. Wyjmuję łyżką na talerz wyłożony papierem.
  10. Przed podanie posypuję pudrem.

Smacznego!

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

4 komentarze

Skomentuj