Wegańskie mini pączki serowe

  • 25 min
  • 8 składników
100%

Składniki na kilkanaście sztuk:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • naturalny jogurt roślinny 1 opakowanie (ok. 160 g)
  • sok z jednej cytryny
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol w pudrze 5 łyżek + do posypania
  • olej (u mnie rzepakowy) do głębokiego smażenia

Roślinne pączusie serowe na bazie tofu. Przygotowuje się je błyskawicznie i bardzo łatwo.

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostę i umieszczam w blenderze.
  2. Dodaję jogurt, sok z cytryny, wanilię i 5 łyżek słodzidła. Blenduję na gładką masę.
  3. Masę przekładam do miski.
  4. Dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszam.
  5. Następnie dodaję szklankę mąki pszennej lub orkiszowej i mieszam dokładnie.
  6. Do garnka nalewam olej (na taką wysokość, żeby pączki mogły w nim się zatopić) i podgrzewam na palniku o średniej mocy (ok. 180 stopni).
  7. Lepię kulki i wkładam je ostrożnie do rozgrzanego oleju.
  8. Smażę przez kilka minut, aż pączki się zarumienią (w czasie smażenie obracam je delikatnie łyżką, żeby zarumieniły się równomiernie).
  9. Wyjmuję łyżką na talerz wyłożony papierem.
  10. Przed podanie posypuję pudrem.

Smacznego!

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

Wegańskie mini pączki serowe

8 komentarzy

  1. Brak w tym przepisie wielu istotnych szczegolow. W jaki sposob lepi sie kulki z tego ciasta? Ciasto jest niesamowicie klejace, niemozliwe jest lepienie ich w reku, wiec chcialabym wiedziec jak moge osiagnac taki rezultat jak na zdjeciach? Ile czasu paczki powinny sie smazyc? Moje sie zarumienily, a w srodku byly jak guma. Bardzo sie zawiodlam na tym przepisie, nie polecam.

  2. Witam, ja dodałam mleko owsiane zamiast jogurtu i tak wyszlo dosyć luźne, kładłam łyżeczką na rozgrzany olej i pięknie się zaokrąglały albo i nie. Mimo że różne kształty ale smak rewelacja i bardzo szybko zrobione. Polecam

Skomentuj