Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
- mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanka (po 250 ml)
- sok z jednej cytryny
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
- olej 1 łyżeczka + do smażenia
Naleśniki z dodatkiem tofu, cytryny i wanilii. Choć nie mają w składzie twarogu, to przypominają mi go w smaku. Ostatnio ulubione naleśniki mojej rodziny;)

Wegańskie naleśniki twarogowe
Wykonanie:
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam: pokrojone w kostkę tofu, sok z cytryny, cukier z wanilią, cukier (lub ksylitol/erytrol), łyżeczkę oleju i mleko sojowe.
- Blenduję razem.
- Dodaję mąkę i blenduję razem na gładkie ciasto.
- Nalewam porcje ciasta na rozgrzana patelnię wysmarowaną olejem.
- Smażę z obu stron.
- Naleśniki możecie przygotować również w wytrawnej wersji bez cukru i wanilii. Będą świetnie pasować do farszu ze szpinaku albo kaszy gryczanej.
Smacznego!

Wegańskie naleśniki twarogowe

Wegańskie naleśniki twarogowe

Wegańskie naleśniki twarogowe
Cudowna sterta cudownych naleśników! Syrop klonowy i masło orzechowe do tego- ojej 😀
Ile naleśników wychodzi z podanych proporcji? Czy cukier z wanilią mogłabym zastąpić np. ekstraktem z wanilii plus syropem z agawy lub większą ilością erytrolu?
ok. 10 dużych cienkich naleśników. Jasne, może być wanilia w paście albo ekstrakcie. Można oczywiście zrobić bez. Do masy można też dodać skórkę startą z cytryny albo pomarańczy.
Myślisz że dałoby się zrobić je na kaszy jaglanej + skrobia zamiast mąki? Musi być mleko czy może być woda?
możesz pokombinować;)
Czy można użyć innego mleka roślinnego?
Mozna, ale z sojowym sa najbardziej twarogowe;)
W smaku przepyszne ale nie chciały mi się przewracać:(
patelnia musi być rozgrzana i odwracamy dopiero jak sie ładnie przypieką;)