Składniki na talerz placków:
- ziemniaki 1 kilogram
- cebula 1 sztuka
- mąka pszenna, orkiszowa lub z cieciorki ok. 8 łyżek
- sól i pieprz do smaku
- olej (u mnie rzepakowy, kokosowy lub oliwa) do smażenia
Placki ziemniaczane bez jajek – wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Możecie podać je na słodko, np. z roślinnym jogurtem i dżemem lub na wytrawnie – z wegańskim sosem czosnkowym.
Wykonanie:
- Obieram ziemniaki i cebulę i ścieram je na tarce o drobnych oczkach (możecie wykorzystać w tym celu specjalną tarkę w malakserze).
- Starte warzywa przekładam do miski.
- Dodaję sól, pieprz i mąkę. Mieszam dokładnie.
- Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę.
- Łyżką nakładam placki, spłaszczam i smażę na złoty kolor z każdej strony.
- Przekładam na talerzyk wyłożony papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Wegańskie placki ziemniaczane możecie podać z sosem czosnkowym na bazie domowego majonezu i jogurtu roślinnego.
Smacznego!
Bardzo dobry przepis. BTW- dodanie 1 łyżki mąki ze świerszczy nie zmienia smaku a dodaje właściwości odżywczych- i pisze to poważnie. Pozdrawiam.
Dodasz mąkę ze świerszczy i już nie będzie to wegański przepis. Pozdrawiam. Ania.