Wegańskie placki ziemniaczane

  • 30 min
  • 5 składników
100%

Składniki na talerz placków:

  • ziemniaki 1 kilogram
  • cebula 1 sztuka
  • mąka pszenna, orkiszowa lub z cieciorki ok. 8 łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej (u mnie rzepakowy, kokosowy lub oliwa) do smażenia

Placki ziemniaczane bez jajek – wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Możecie podać je na słodko, np. z roślinnym jogurtem i dżemem lub na wytrawnie – z wegańskim sosem czosnkowym.

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Wykonanie:

  1. Obieram ziemniaki i cebulę i ścieram je na tarce o drobnych oczkach (możecie wykorzystać w tym celu specjalną tarkę w malakserze).
  2. Starte warzywa przekładam do miski.
  3. Dodaję sól, pieprz i mąkę. Mieszam dokładnie.
  4. Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę.
  5. Łyżką nakładam placki, spłaszczam i smażę na złoty kolor z każdej strony.
  6. Przekładam na talerzyk wyłożony papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  7. Wegańskie placki ziemniaczane możecie podać z sosem czosnkowym na bazie domowego majonezu i jogurtu roślinnego.

Smacznego!

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

2 komentarze

  1. Bardzo dobry przepis. BTW- dodanie 1 łyżki mąki ze świerszczy nie zmienia smaku a dodaje właściwości odżywczych- i pisze to poważnie. Pozdrawiam.

Skomentuj