Wegańskie TIRAMISU

  • 20 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 g)
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie (ok. 40 g)
  • wegańskie ciasteczka lub herbatniki 1 opakowanie (ok. 200 g)
  • mocna kawa 1 filiżanka (200 ml)
  • likier amaretto (ew. aromat migdałowy) ok. 6 łyżek (aromat do smaku)
  • dżem malinowy 1 szklanka (250 ml)
  • kakao do posypania
  • mleko roślinne (u mnie migdałowe) 2 szklanki do budyniu (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki (do budyniu)

Słynny, włoski deser w roślinnej wersji. Naprawdę prosty w przygotowaniu.

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
  2. Parze filiżankę mocnej kawy i odstawiam do ostygnięcia.
  3. Do kawy dodaję Amaretto lub aromat migdałowy.
  4. Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu na bazie mleka migdałowego (ja używam tego) z dodatkiem 4 łyżek cukru, ksylitolu lub erytrolu. Odstawiam do ostygnięcia.
  5. Gęstą część mleczka kokosowego miksuję, aż powstanie bita śmietana. Stopniowo dodaję budyń i miksuję razem.
  6. Ciasteczka lub herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi dno przezroczystej miski (lub do małych miseczek/pucharków).
  7. Połowę masy przekładam na herbatniki.
  8. Smaruję konfiturą malinową.
  9. Na warstwę malinową wykładam pozostałą część masy.
  10. Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc.
  11. Przed podaniem posypuję kakao.
  12. Deser nakładam łyżką.

Smacznego!

 

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

9 komentarzy

  1. Bardzo dobry ten deser, zastanawiam się jednak dlaczego moja masa nie stężała…wszystko zrobione zgodnie z podananym przepisem…może jakaś sugestia? Chciałabym powtórzyć przepis na imprezę urodzinową ale konsystencja, mimo doby spędzonej w lodówce pozostawia wiele do życzenia…pomocy!

    • A proporcje były jak w przepisie? To Tiramisu jest do nakładania łyżką, a nie do krojenia, ale konsystencja powinna być jak gęsty krem/budyń. Mleczka kokosowego używamy tylko tej gęstej części z puszki. Można też następnym razem przygotować bardziej gęsty budyń (użyć mniej mleka roślinnego). Proszę dać znać, jak wyszło następnym razem:) Ściskam!

  2. Dziękuję za odpowiedź! Proporcje jak w przepisie, takie zboczenie z pracy…zawsze zgodnie z receptariuszem 😉.Następnym razem dam mniej mleka do budyniu! Dziękuję za podpowiedź!Pozdrawiam!

  3. Dzień dobry, zastanawiam się czy lepiej do takich proporcji/takiej ilości deseru użyć naczynia żaroodpornego (takie jak do pieczeni, takiej wielkości) czy takiego standardowego obiadowego lunchboxa (czyli mniejsze od naczynia żaroodpornego)? 🙂

Skomentuj