Składniki:
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 g)
- budyń śmietankowy 1 opakowanie (ok. 40 g)
- wegańskie ciasteczka lub herbatniki 1 opakowanie (ok. 200 g)
- mocna kawa 1 filiżanka (200 ml)
- likier amaretto (ew. aromat migdałowy) ok. 6 łyżek (aromat do smaku)
- dżem malinowy 1 szklanka (250 ml)
- kakao do posypania
- mleko roślinne (u mnie migdałowe) 2 szklanki do budyniu (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki (do budyniu)
Słynny, włoski deser w roślinnej wersji. Naprawdę prosty w przygotowaniu.

Wegańskie TIRAMISU
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
- Parze filiżankę mocnej kawy i odstawiam do ostygnięcia.
- Do kawy dodaję Amaretto lub aromat migdałowy.
- Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu na bazie mleka migdałowego (ja używam tego) z dodatkiem 4 łyżek cukru, ksylitolu lub erytrolu. Odstawiam do ostygnięcia.
- Gęstą część mleczka kokosowego miksuję, aż powstanie bita śmietana. Stopniowo dodaję budyń i miksuję razem.
- Ciasteczka lub herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi dno przezroczystej miski (lub do małych miseczek/pucharków).
- Połowę masy przekładam na herbatniki.
- Smaruję konfiturą malinową.
- Na warstwę malinową wykładam pozostałą część masy.
- Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc.
- Przed podaniem posypuję kakao.
- Deser nakładam łyżką.
Smacznego!

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU

Wegańskie TIRAMISU
Ile średnio wyjdzie porcji z tego przepisu?
8-10 porcji
Bardzo dobry ten deser, zastanawiam się jednak dlaczego moja masa nie stężała…wszystko zrobione zgodnie z podananym przepisem…może jakaś sugestia? Chciałabym powtórzyć przepis na imprezę urodzinową ale konsystencja, mimo doby spędzonej w lodówce pozostawia wiele do życzenia…pomocy!
A proporcje były jak w przepisie? To Tiramisu jest do nakładania łyżką, a nie do krojenia, ale konsystencja powinna być jak gęsty krem/budyń. Mleczka kokosowego używamy tylko tej gęstej części z puszki. Można też następnym razem przygotować bardziej gęsty budyń (użyć mniej mleka roślinnego). Proszę dać znać, jak wyszło następnym razem:) Ściskam!
Dziękuję za odpowiedź! Proporcje jak w przepisie, takie zboczenie z pracy…zawsze zgodnie z receptariuszem 😉.Następnym razem dam mniej mleka do budyniu! Dziękuję za podpowiedź!Pozdrawiam!
Dzień dobry, zastanawiam się czy lepiej do takich proporcji/takiej ilości deseru użyć naczynia żaroodpornego (takie jak do pieczeni, takiej wielkości) czy takiego standardowego obiadowego lunchboxa (czyli mniejsze od naczynia żaroodpornego)? 🙂
powinno wystarczyc mniejsze…;)