Składniki na duży talerz trufli:
- kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- mleko sojowe 2,5 filiżanki (po 200 ml)
- olej kokosowy 3 czubate łyżki
- wanilia w cukrze/paście/ekstrakcie do smaku
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek)
- cytryna 1 sztuka
- ew. rodzynki do masy
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Trufle z kaszy jaglanej o smaku sernika;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem sojowym i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (u mnie ok. 15 minut).
- Słodzę, dodaję 2 czubate łyżki oleju kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), opakowanie cukru z wanilią i blenduję (ja używam tego blendera).
- Jeśli chcecie, po zblendowaniu do masy możecie dodać rodzynki i wymieszać.
- Po przestygnięciu masę wstawiam do lodówki, aż zgęstnieje i da się z niej lepić kulki.
- Lepię trufle.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję 1 łyżkę oleju kokosowego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Trufle możecie polać czekoladą, do połowy zanurzyć w czekoladzie lub na łyżeczce zanurzyć całe w czekoladzie i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
- Wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy