Składniki:
- groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
- cebula 1 sztuka
- olej lub oliwa do podsmażenia
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
- pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- kurkuma 1 łyżeczka
- szczypiorek do posypania
Grochowa pasta do pieczywa o jajecznym smaku.

Wielkanocna pasta z grochu
Wykonanie:
- Groch zalewam wodą na noc.
- Odlewam wodę, groch zalewam świeżą wodą (3 cm nad poziom grochu).
- Gotuję na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Groch możecie delikatnie zblendować lub po prostu rozgotować.
- Na patelni podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodaję do grochu.
- Doprawiam solą kala namak i pieprzem. Dodaję kurkumę. Mieszam.
- Podaję na ciepło lub na zimno na kanapce. Posypuje szczypiorkiem.
Smacznego!

Wielkanocna pasta z grochu

Wielkanocna pasta z grochu

Wielkanocna pasta z grochu
Brak komentarzy