Wielkanocna sałatka jarzynowa

  • 40 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • ziemniaki 5 średnich sztuk
  • marchewka 2 sztuki
  • groszek mrożony (ew. z puszki) 1 szklanka (250 ml)
  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • ogórki kiszone 5 średnich sztuki
  • majonez wegański ok. 1 szklanka (250 ml)
  • kurkuma mielona 1-2 łyżeczki
  • matcha w proszku 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Dwukolorowa wegańska sałatka jarzynowa, która dzięki naturalnym barwnikom wzbogaconą została o masę antyoksydantów;)

wegańska sałatka jarzynowa

Wielkanocna sałatka jarzynowa

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości na parze lub w wodzie.
  2. Marchewkę obieram i gotuję razem z mrożonym groszkiem na parze lub w wodzie.
  3. Ugotowane warzywa kroję i umieszczam w misce.
  4. Dodaję opłukaną, odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki, sól i pieprz. Mieszam sałatkę i dzielę na dwie części.
  5. Majonez dzielę na pół. Do jednej części dodaję kurkumę i mieszam, a do drugiej matchę i mieszam.
  6. Każdą połowę sałatki mieszam z majonezem w jednych kolorze.
  7. Przekładam do miski.
  8. Na deser spróbujcie wegańskiego sernika a’la pascha😉

Smacznego!

sałatka wegańska

Wielkanocna sałatka jarzynowa

sałatka zziemniaczana

Wielkanocna sałatka jarzynowa

sałatka imieninowa

Wielkanocna sałatka jarzynowa