Składniki:
- ziemniaki 5 średnich sztuk
- marchewka 2 sztuki
- groszek mrożony (ew. z puszki) 1 szklanka (250 ml)
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- ogórki kiszone 5 średnich sztuki
- majonez wegański ok. 1 szklanka (250 ml)
- kurkuma mielona 1-2 łyżeczki
- matcha w proszku 1-2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Dwukolorowa wegańska sałatka jarzynowa, która dzięki naturalnym barwnikom wzbogaconą została o masę antyoksydantów;)
Wykonanie:
- Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości na parze lub w wodzie.
- Marchewkę obieram i gotuję razem z mrożonym groszkiem na parze lub w wodzie.
- Ugotowane warzywa kroję i umieszczam w misce.
- Dodaję opłukaną, odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki, sól i pieprz. Mieszam sałatkę i dzielę na dwie części.
- Majonez dzielę na pół. Do jednej części dodaję kurkumę i mieszam, a do drugiej matchę i mieszam.
- Każdą połowę sałatki mieszam z majonezem w jednych kolorze.
- Przekładam do miski.
- Na deser spróbujcie wegańskiego sernika a’la pascha😉
Smacznego!
Brak komentarzy