Wielkanocne ciasto czekoladowe

  • 55 min
  • 12 składników

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • mak 4 łyżki
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • płatki migdałowe do posypania

Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za mazurkami. Pełnoziarnisty, wegański biszkopt czekoladowy z dodatkiem rodzynek i maku. Polany czekoladą i posypany płatkami migdałowymi. Autorstwa mojej Mamy:)

ciasto wegańskie

Wielkanocne ciasto czekoladowe

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Dodaję mak, rodzynki i mieszam.
  6. Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.
  7. Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  8. W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę.
  9. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  10. Smaruję ciasto i posypuję płatkami migdałowymi.

Smacznego!

czekoladowe ciasto

Wielkanocne ciasto czekoladowe

ciasto na Wielkanoc

Wielkanocne ciasto czekoladowe

wegańskie ciasto

Wielkanocne ciasto czekoladowe