Składniki na tortownicę 20 cm:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
- kakao 3 łyżki
- mak 4 łyżki
- rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- płatki migdałowe do posypania
Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za mazurkami. Pełnoziarnisty, wegański biszkopt czekoladowy z dodatkiem rodzynek i maku. Polany czekoladą i posypany płatkami migdałowymi. Autorstwa mojej Mamy:)
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Dodaję mak, rodzynki i mieszam.
- Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.
- Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę.
- Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Smaruję ciasto i posypuję płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy