Wietnamskie naleśniki z bananami – bez glutenu, bez cukru, 3 składniki

  • 15 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • mąka ryżowa 1 szklanka (250 ml)

Proste w przygotowaniu, bezglutenowe naleśniki wietnamskie na bazie mąki ryżowej i mleka kokosowego. Na śniadanie, na obiad na słodko albo na deser.

bezglutenowe naleśniki

Wietnamskie naleśniki z bananami – bez glutenu, bez cukru, 3 składniki

Wykonanie:

  1. Do miski przekładamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy trzepaczką.
  2. Stopniowo dosypujemy mąkę ryżową, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe).
  3. Odstawiamy ciasto na 10 minut.
  4. Banany kroimy w plasterki.
  5. Na rozgrzaną, cienko posmarowaną olejem patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy przez chwilę, aż naleśnik da się podważyć i przełożyć na drugą stronę.
  6. Przekładamy naleśnik na drugą stronę i na połowę nakładamy plasterki banana.
  7. Składamy naleśnik i smażymy przez chwilę z obu stron.
  8. Naleśniki możecie podać z ulubionymi dodatkami, np. czekoladą, dżemem, owocami, sezamem, syropem klonowym.

Smacznego!

naleśniki bezglutenowe

Wietnamskie naleśniki z bananami – bez glutenu, bez cukru, 3 składniki

naleśniki po wietnamsku

Wietnamskie naleśniki z bananami – bez glutenu, bez cukru, 3 składniki

6 komentarzy

Skomentuj