Wigilijny barszcz na zakwasie

  • 30 min
  • 2 składniki
100%

Składniki na duży garnek:

  • bulion warzywny 2,5 - 3 litry
  • zakwas z buraków 1 litr

Ten przepis to w zasadzie połączenia dwóch przepisów: na bulion warzywny oraz na zakwas z buraków. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Możecie podać go do picia w towarzystwie świątecznych pasztecików albo na talerzu z dodatkiem uszek.

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wykonanie:

  1. Kilka dni wcześniej nastawiam zakwas z buraków. Przepis znajdziecie tutaj.
  2. Przygotowuję bulion warzywny (tutaj przepis).
  3. Do ugotowanego bulionu dolewamy zakwas i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
  4. Przed każdym podaniem podgrzewamy barszcz, jednak uważamy, żeby nie doprowadzić go do wrzenia.

Smacznego!

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Brak komentarzy

Skomentuj