Składniki:
- ciecierzyca ze słoika 1 słoik (ok. 500 g)
- rzodkiewka 1 pęczek
- szczypiorek 1 pęczek
- olej lub oliwa ok. 3 łyżki
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- kurkuma ok. 1/3 łyżeczki
- świeżo mielony pieprz do smaku
Prosta pasta z ciecierzycy o jajecznym smaku z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. Idealna do wiosennych kanapek albo młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
Wykonanie:
- Ciecierzycę przekładam do malaksera z ostrzem S razem z połową aquafaby (wody ze słoika).
- Dodaję przyprawy, oliwę lub olej i blenduję razem.
- Pastę przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszam.
- Podaję z ulubionym pieczywem, grzankami, młodymi ziemniakami lub na śniadanie zawiniętą we wrapie.
Smacznego!
Brak komentarzy