Wypasiony gulasz z ziemniaków

  • 35 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • ziemniaki 6 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • cukinia 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwki zielone 100 gr
  • papryczka chilli 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • tymianek 1 łyżka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • sól do smaku

Ziemniaki w gęstym, pikantnym warzywno-pomidorowym sosie z dodatkiem oliwek. Proste i szybkie danie o zaskakującym efekcie smakowym;)

DSC_20841

Wypasiony gulasz z ziemniaków

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach.
  2. W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę, dodaję drobno pokrojone warzywa, papryczkę chilli i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Dolewam trochę wody, dodaję liść laurowy i przyprawy. Duszę pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (zobacz dlaczego).
  5. Przed końcem duszenia, dodaję czosnek, oliwki i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez kilka minut.
  6. Ugotowane ziemniaki obieram, kroję w dużą kostkę i mieszam z sosem.

Smacznego!

DSC_20851

Wypasiony gulasz z ziemniaków

DSC_20871

Wypasiony gulasz z ziemniaków

DSC_20981

Wypasiony gulasz z ziemniaków

3 komentarze

Skomentuj