Składniki:
- ziemniaki 6 sztuk
- cebula 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- cukinia 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwki zielone 100 gr
- papryczka chilli 1 sztuka
- oliwa z oliwek do smażenia
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- tymianek 1 łyżka
- liść laurowy 3 sztuki
- sól do smaku
Ziemniaki w gęstym, pikantnym warzywno-pomidorowym sosie z dodatkiem oliwek. Proste i szybkie danie o zaskakującym efekcie smakowym;)
Wykonanie:
- Ziemniaki gotuję w mundurkach.
- W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę, dodaję drobno pokrojone warzywa, papryczkę chilli i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dolewam trochę wody, dodaję liść laurowy i przyprawy. Duszę pod przykryciem przez około 20 minut.
- Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (zobacz dlaczego).
- Przed końcem duszenia, dodaję czosnek, oliwki i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez kilka minut.
- Ugotowane ziemniaki obieram, kroję w dużą kostkę i mieszam z sosem.
Smacznego!
Uwielbiam takie warzywne mieszanki, zwłaszcza gdy zawierają ziemniaki 🙂
Wyszło super, jak zawsze:)
😉