Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- cukinia 4 średnie sztuki
- czosnek 3 ząbki
- tymianek suszony 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz lub chilli do smaku
- sos sojowy jasny 3 łyżki
Lekka bezglutenowa, beztłuszczowa przekąska. Może posłużyć jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Możecie dodać ulubione przyprawy i podać ją z ulubionym sosem (np. takim).
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
- Cukinię miksuję w malakserze lub ucieram na tarce i mieszam z surową kaszą (razem z wodą, którą puściła cukinia).
- Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sos sojowy i przyprawy (moja wersja jest delikatna w smaku, możecie dodać inne ulubione przyprawy).
- Masę wykładam do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Przykrywam papierem do pieczenia.
- Zapiekam około 70 minut w 190 stopniach.
- Kroję ostrym nożem, gdy trochę przestygnie.
Smacznego!
Ciekawy przepis! 😉
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
powiem szczerze, ze jestem troche rozczarowana… kasza na wierzchu twarda, mimo ze podczas pieczenia podlewalam co jakis czas odrobina wody… a do tego ciezko sie kroi i rozsypuje podczas jedzenia.. w smaku tez raczej srednio, nikt w domu nie chce jesc 🙁 przykro mi
buuu szkoda:( a przykryłaś papierem na górze? Moja miękka nawet na górze… Może to zależy od ilości wody w cukinii? Albo od piekarnika? No i moja też się kroi dobrze, nawet jeszcze na gorąco. Tyle, że dobrym ostrym nożem. Ja jedną babę pokroiłam na grube plastry, na każdy położyłam plaster wegańskiego sera i zapiekłam przez chwilę, żeby ser się rozpuścił. Może w tej formie Wam będzie smakować?
dzieki za odpowiedz- przykrylam folią aluminiową a piekarnik tez mam niczego sobie (w koncu doczekalam sie nowego!), wiec m0ze to wina cukinii.. na słodko z jabłkami sprobuję na pewno :))
🙂
Mi wyszedł pyszny i mięciutki 🥰
podobną babę robię tez na słodko z jabłkami zamiast cukinii i też kasza na górze mięknie i babę da się kroić… sama nie wiem…
Spróbowałem, całkiem dobre. A przede wszystkim proste 🙂 Kilka uwag / pytań:
– Trudno „oderwać” od dolnego papieru. Czy należy posmarować tłuszczem?
– Mała „sztywność” kawałków. Jakieś sugestie? Zastanawiam się czy nie zdjąć górnego papieru pod koniec żeby góra się trochę przypiekła. Bo u mnie góra biała (w przeciwieństwie do zdjęć powyżej.
– Jakieś sugestie na urozmaicenie smaku / dodatki?
Hej Tomek, u mnie od papieru odchodziła łatwo, może lepiej zamiast papieru spróbuj wysmarować formę tłuszczem? Jak najbardziej możesz na koniec zdjąć papier, myślę, że wiele zależy od piekarnika. Można trochę podglądać w trakcie pieczenia i kombinować;) A co do dodatków, to co myślisz o suszonych pomidorach i chilli? Albo oliwki i zioła prowansalskie? Ja bym poszła w takie śródziemnomorskie klimaty:)
mi wszystko wyszło- ładnie kasza się wypiekła i była miękka, ładnie odeszła baba od papieru i blaszki, jedyny problem to – gorzki smak. czy może to być wina kaszy jaglanej?
z chęcią spróbowałabym jeszcze raz
tak, goryczka to od kaszy jaglanej… trzeba kaszę zawsze bardzo dokładnie kilkakrotnie przepłukać wodą. Można też przepłukać wrzątkiem, albo najpierw podprażyć na sucho a potem dopiero przepłukać.
Mi wyszedł pyszny i mięciutki 🥰
super!:)
Czy nie potrzeba żadnej dodatkowej wody? Tylko ta z cukinii?
ja nie dodaję dodatkowo:)