Wytrawne babeczki meksykańskie

  • 40 min
  • 17 składników
100%

Składniki na 18 muffinek:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • mąka kukrydziana 1 szklanka (250 ml)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda pół łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • suszony czosnek (lub świeży) 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • chilli do smaku
  • mleko sojowe (lub inne roślinne) 1 i 1/3 szklanki (po 250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) lub oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • czerwona fasola 1 puszka (400 g)
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 mała sztuka

Wytrawne muffinki z mąką kukurydzianą dla miłośników meksykańskich smaków;)

DSC_2641_2

Wytrawne babeczki meksykańskie

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuje suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko i dodaję ocet, żeby się ścięło. Dodaję olej i mieszam.
  3. Fasolę i kukurydzę przepłukuje wodą, a paprykę i cebulę kroję w kosteczkę.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam energicznie. Powinno powstać gęste, lejące ciasto.
  5. Do ciasta dodaję strączki, cebulę i paprykę. Mieszam i nakładam do foremek na muffinki.
  6. Piekę około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (do suchego patyczka).

Smacznego!

DSC_2638_2

Wytrawne babeczki meksykańskie

DSC_2624_2

Wytrawne babeczki meksykańskie

 

4 komentarze

  1. Muffiny pieką się już jakieś 1,5 godziny i nie chcą się niestety przepiec, góra jest spieczona, a dół wciąż niedopieczony, raczej już nie wrócę po ten przepis…

Skomentuj