Składniki na 18 muffinek:
- mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- mąka kukrydziana 1 szklanka (250 ml)
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- soda pół łyżeczki
- sól 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- suszony czosnek (lub świeży) 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżka
- kurkuma pół łyżeczki
- chilli do smaku
- mleko sojowe (lub inne roślinne) 1 i 1/3 szklanki (po 250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) lub oliwa z oliwek 1/3 szklanki
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- czerwona fasola 1 puszka (400 g)
- czerwona papryka 1 sztuka
- czerwona cebula 1 mała sztuka
Wytrawne muffinki z mąką kukurydzianą dla miłośników meksykańskich smaków;)

Wytrawne babeczki meksykańskie
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuje suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
- Do drugiej miski wlewam mleko i dodaję ocet, żeby się ścięło. Dodaję olej i mieszam.
- Fasolę i kukurydzę przepłukuje wodą, a paprykę i cebulę kroję w kosteczkę.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam energicznie. Powinno powstać gęste, lejące ciasto.
- Do ciasta dodaję strączki, cebulę i paprykę. Mieszam i nakładam do foremek na muffinki.
- Piekę około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (do suchego patyczka).
Smacznego!

Wytrawne babeczki meksykańskie

Wytrawne babeczki meksykańskie
Muffiny pieką się już jakieś 1,5 godziny i nie chcą się niestety przepiec, góra jest spieczona, a dół wciąż niedopieczony, raczej już nie wrócę po ten przepis…
Przykro mi:( A piekarnik na opcji góra-dół?
Jakiego mleka jeszcze można uzyc? Krowie i sojowe odpada
dowolne roślinne:)
Zrobiłam i wyszły bardzo dobre 🙂 Pieczone pół godziny i są idealne, więc nie wiem skąd poprzedni komentarz, że nie chcą się dopiec, bo u mnie wyszły bez problemu. Idealne na śniadanie.
smacznego:)