Składniki:
- mąka orkiszowa - u mnie typ 700 (możecie użyć pszennej) 1 szklanka (250 ml)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- mleko roślinne naturalne 1 szklanka (250 ml)
- oliwa z oliwek lub olej od suszonych pomidorów 100 ml (1/2 filiżanki)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżeczka
- oregano suszone 3 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- suszone pomidory 10 sztuk
- oliwki zielone 20 sztuk
- ew. ostra papryka 1/2 łyżeczki
Wytrawne ciasto z mąki orkiszowej z oliwkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oregano. Podane z oliwą z oliwek, świeżymi pomidorami, rukolą i kieliszkiem czerwonego wina idealne na romantyczne wieczory;)
Wykonanie:
- Mąkę, sodę i proszek do pieczenia mieszam w misce.
- Do drugiej miski wlewam mleko roślinne, dodaję ocet, żeby się ścięło i mieszam. Dolewam olej, dodaję oregano i rozgniecione ząbki czosnku. Dokładnie mieszam.
- Pomidory suszone kroję drobno, oliwki kroję na pół. Dodaję do miski z mlekiem.
- Suche składniki łączę z mokrymi i mieszam dokładnie łyżką. Ciasto powinno być gęste. W razie konieczności dolewam więcej mleka albo dosypuję więcej mąki.
- Wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia na wysokość 1 centymetra.
- Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę około 30-40 minut (do suchego patyczka).
- Po przestygnięciu kroję w kwadraty.
- Podaję z oliwą z oliwek do maczania, ze świeżymi pomidorami i rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy