Składniki:
- tofu naturalne 450 g
- szpinak mrożony 450 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- mąka kukurydziana (lub kaszka kukurydziana albo manna) 4 łyżki
- ocet jabłkowy lub winny 2 łyżki
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- pieprz/chilli do smaku
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
Taki tofurnik może być przekąską w towarzystwie sałatki, elementem obiadu w towarzystwie kaszy i sosu, a pokrojony w plastry sprawdzi się na kanapce. Dobry na ciepło i na zimno.
Wykonanie:
- Czosnek rozgniatam i odstawiam (tutaj sprawdź dlaczego).
- Szpinak rozmrażam.
- Dodaję pokrojone tofu, czosnek, oliwę, ocet, płatki drożdżowe i przyprawy. Blenduję dokładnie.
- Dodaję mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną i blenduję ponownie.
- Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem (u mnie 21 cm).
- Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Kroję po ostygnięciu.
- Spróbujcie z sosem tzatziki (przepis tutaj).
Smacznego!
Przepyszne. Szybkie, niedrogie. Dobrze się przechowuje. Czasem robię w muffinkowych foremkach i podaję dziecku do obiadu zamiast „kotleta”.
fajny pomysł:)