Składniki:
- tofu wędzone 2 kostki po 180 g
- kasza jaglana surowa pół szklanki
- woda 1 i 1/3 szklanki
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 100 ml (pół filiżanki)
- ocet jabłkowy (lub sok z połówki cytryny) 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- kurkuma (dla koloru) 1/2 łyżeczki
- słodka papryka 1 łyżeczka
- chilli do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
Idealnie pasuje do wszelkich sałat albo rukoli z glazurą balsamiczną. Możecie zjeść w plastrach na kanapce albo zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Dodajcie ulubione zioła, kminek albo suszone pomidory i szpinak. Modyfikujcie do woli:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglana dokładnie przepłukuję, zalewam wodą i gotuję około 15 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Tofu kroję w kostkę i dodaję do kaszy.
- Dodaję oliwę, ocet jabłkowy lub sok z cytryny, przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku, mąkę ziemniaczaną i blenduję wszystko razem.
- Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21cm).
- Piekę około 40 minut w 180 stopniach.
- Kroję, gdy lekko przestygnie.
Smacznego!
180 stopni 40 min
Brak komentarzy