Składniki:
- makaron (u mnie razowe penne) 1 opakowanie (500 g)
- bakłażany 3 sztuki
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 4 ząbki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- cieciorka 1 puszka
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- utarty ser wegański do posypania (ok. 1 szklanka)
- ocet winny 2-3 łyżki
- oregano ok. 3 łyżki
- chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pietruszka 1 mały pęczek
Wielka wypasiona zapiekanka makaronowa z moich ulubionych składników… Polecam;)
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (żeby był al dente).
- W garnku na oliwie podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę, bakłażany, przyprawy, połowę poszatkowanej natki pietruszki i zalewam szklanką wody.
- Duszę pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki (20-30 minut).
- Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet winny, wyciśnięte ząbki czosnku, mieszam i zestawiam z palnika.
- Formę do pieczenia smaruję oliwą.
- Warstwami układam: makaron-przepłukaną cieciorkę-warzywa-utarty ser-makaron-przepłukaną cieciorkę-warzywa-utarty ser.
- Posypuję pietruszką i zapiekam pod przykryciem około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Ida, podaj proszę jaki ser użyłaś? Bo wygląda bardzo fajnie 😉