Składniki:
- ziemniaki 4 średnie sztuki
- kalafior 1 mała główka
- pieczarki 5 sztuk
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czerwona cebula 1 sztuka
- ciecierzyca 1 puszka (400 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- sok z jednej cytryny
- curry w proszku 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- sól 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- suszony tymianek 1 łyżeczka
- u mnie dodatkowo garść mrożonej brukselki i fasolki szparagowej
Jesienna zapiekanka pełna warzyw z dodatkiem ciecierzycy i aromatycznego sosu na bazie mleka kokosowego.
Wykonanie:
- Warzywa i pieczarki myję, obieram i kroję. Kalafiora dzielę na małe różyczki.
- Do mleka kokosowego dodaję przyprawy, sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i mieszam.
- Warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję odsączoną ciecierzycę i zalewam mlekiem kokosowym.
- Piekę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny.
Smacznego!
Robiłam dziś na obiad i muszę przyznać że to danie jest REWELACYJNE 🙂 Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 🙂
Robiłam dziś na obiad i muszę przyznać że to danie jest REWELACYJNE 🙂 Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 🙂
Bardzo się cieszę:)))
Przepyszne!! Kozackie!! Brak mi słów!! Dziękuję 🙂
Ale się cieszę, że smakuje:)))
Przepyszne! Robiłam już kilka razy. Za każdym razem smakuje obłędnie.
Bardzo się cieszę:)