Składniki:
- czerwona fasola 2 puszki (po 400 g)
- daktyle 2 szklanki (po 250 ml)
- olej kokosowy 4 czubate łyżki
- kakao 7 łyżek
- mąka ziemniaczana 4 łyżki
- ew. kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- ew. gorzka czekolada (u mnie słodzona stewią) 1 tabliczka (100 g)
- ew. pestki dyni, słonecznika i orzechy do posypania
Brownie z fasoli, pełne białka, słodkie i mocno czekoladowe. Bez rafinowanego cukru, słodzone tylko daktylami:)
Wykonanie:
- Daktyle gotuje na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Fasolę dokładnie przepłukuje wodą.
- Fasolę umieszczam w malakserze i blenduję na gładko.
- Dodaję daktyle i olej kokosowy. Blenduję razem na gładką masę.
- Dodaję kawę, kakao, makę ziemniaczaną i ponownie blenduję dokładnie.
- Masę wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 na 22 cm).
- Piekę około 20 miniut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po przestygnięciu możecie brownie polać roztopioną czekoladą i posypać uprażonymi pestkami i orzechami. Na suchej patelni uprażcie dużą garść pestek dyni, słonecznika i różnych orzechów.
- Czekoladę połamcie na kostki i umieście w garnuszki. Dodajcie łyżkę oleju kokosowego (ew. kilka łyżek mleka roślinnego lub wody) i podgrzewajcie powoli, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając.
- Polejcie bronie czekoladą i posypcie orzechami i pestkami.
- Wstawcie ciasto do lodówki, żeby stwardniało.
Smacznego!
Mam mieszane odczucia. Z jednej strony smak jest super, bo smakuje jak klasyczne brownie z białej mąki i tony masła. Ale… konsystencja jest strasznie gęsta, przez co bardzo ciężko pracuje się z ciastem. Dodałam od siebie żółto jajka (bo akurat miałam), pół tabliczki roztopionej czekolady i trochę mleka ryżowego, a i tak niewiele to pomogło. Przez to nie udało mi się wyrównać góry ciasta w blaszce i wygląda bardzo brzydko. Ale w sumie smak jest najważniejszy 😉
Czy można daktyle zastąpić innym słodzidłem? Jak dużo go użyć?
Pozdrawiam
a może inne suszone owoce? Np. rodzynki lub suszone morele? Albo dojrzałe banany?
Czy faktycznie idą 2 szklanki daktyli? W większości przepisów jest q szklanka ? Pozdrawiam Monika
tak:)
Właśnie wcinam. Przefantastyczne, konsystencja jak najprawdziwsze brownie, a przy tym nie za słodkie czyli dla mnie idealne. Jak ktoś woli bardziej słodkie desery to polecam dosłodzić przed pieczeniem 🙂
smacznego!;)
Pyszne ciasto tylko zdecydowanie za słodkie… Dam następnym razem mniej daktyli
Czy olej kokosowy można zastąpić rzepakowym?
tak:)
Na jak dużą blaszkę jest przewidziany ten przepis?
u mnie 22 x 22:)