Zdrowe, bezglutenowe brownie bez cukru

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • czerwona fasola 2 puszki (po 400 g)
  • daktyle 2 szklanki (po 250 ml)
  • olej kokosowy 4 czubate łyżki
  • kakao 7 łyżek
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • ew. kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • ew. gorzka czekolada (u mnie słodzona stewią) 1 tabliczka (100 g)
  • ew. pestki dyni, słonecznika i orzechy do posypania

Brownie z fasoli, pełne białka, słodkie i mocno czekoladowe. Bez rafinowanego cukru, słodzone tylko daktylami:)

Zdrowe, bezglutenowe brownie bez cukru

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuje na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  2. Fasolę dokładnie przepłukuje wodą.
  3. Fasolę umieszczam w malakserze i blenduję na gładko.
  4. Dodaję daktyle i olej kokosowy. Blenduję razem na gładką masę.
  5. Dodaję kawę, kakao, makę ziemniaczaną i ponownie blenduję dokładnie.
  6. Masę wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 na 22 cm).
  7. Piekę około 20 miniut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  8. Po przestygnięciu możecie brownie polać roztopioną czekoladą i posypać uprażonymi pestkami i orzechami. Na suchej patelni uprażcie dużą garść pestek dyni, słonecznika i różnych orzechów.
  9. Czekoladę połamcie na kostki i umieście w garnuszki. Dodajcie łyżkę oleju kokosowego (ew. kilka łyżek mleka roślinnego lub wody) i podgrzewajcie powoli, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając.
  10. Polejcie bronie czekoladą i posypcie orzechami i pestkami.
  11. Wstawcie ciasto do lodówki, żeby stwardniało.

Smacznego!

Zdrowe, bezglutenowe brownie bez cukru

Zdrowe, bezglutenowe brownie bez cukru

Zdrowe, bezglutenowe brownie bez cukru

 

12 komentarzy

  1. Mam mieszane odczucia. Z jednej strony smak jest super, bo smakuje jak klasyczne brownie z białej mąki i tony masła. Ale… konsystencja jest strasznie gęsta, przez co bardzo ciężko pracuje się z ciastem. Dodałam od siebie żółto jajka (bo akurat miałam), pół tabliczki roztopionej czekolady i trochę mleka ryżowego, a i tak niewiele to pomogło. Przez to nie udało mi się wyrównać góry ciasta w blaszce i wygląda bardzo brzydko. Ale w sumie smak jest najważniejszy 😉

  2. Właśnie wcinam. Przefantastyczne, konsystencja jak najprawdziwsze brownie, a przy tym nie za słodkie czyli dla mnie idealne. Jak ktoś woli bardziej słodkie desery to polecam dosłodzić przed pieczeniem 🙂

Skomentuj