Składniki:
- kasza jaglana sucha 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 2,5 filiżanki (po 200 ml)
- buraki 3 małe sztuki
- cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- kakao 6 czubatych łyżek
- ew. orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
Coś dla wielbicieli zdrowych słodkości – brownie bez tłuszczu, cukru, mąki, bez nabiału i bez glutenu:) To z czego właściwie jest? Jedynie z kilku zdrowych składników… Takie ciacho z powodzeniem możecie jeść na obiad;)
Wykonanie:
- Buraki gotuję w łupinach.
- Kaszę jaglana dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, aż będzie bardzo miękka (ok. 20 minut) i płyn odparuje.
- Pod koniec gotowania do kaszy dodaję daktyle, żeby zmiękły.
- Buraki obieram, kroję i blenduję na mus.
- Dodaję cieciorkę, kaszę z daktylami, kakao i blenduję wszystko razem.
- Po zblendowaniu do masy możecie dodać orzechy włoskie lub ulubione bakalie.
- Masę wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23 x 33 cm).
- Piekę około 30 minut w 180 stopniach.
- Kroję po wystygnięciu.
Smacznego!
Co mogę dać zamiast cieciorki? Nie wchodzą w gre żadne fasole itp bo nie mogę strączków…
a może orzechy nerkowca albo pestki słonecznika?
Nie znoszę ciecierzycy. Można ją czymś zastąpić?
a fasola?
Będę jutro robić i jestem bardzo ciekawa smaku 🙂 Czy na zdjęciach, na wierzchu ciasta jest jakaś polewa?
Nie ma polewy, tak wygląda po upieczeniu. Daj znać jak wyszło:) Ja myślę jeszcze o wersji z batatem zamiast buraka.
Buraki mają być ugotowane?
tak:)
Na jakie wymiary formy?
23 x 33 cm
a po co w tym buraki?
dla zdrowia i smaku:) kto nie lubi, może zamienić na coś innego, np. banany:)
a co z polewą? nie widzę w przepisie o niej wzmianki… 🙁
ok, już doczytałam w komentarzach, że to bez polewy, chociaż wygląda jak z wyjątkowo apetyczną polewą. osobiście pewnie jak się przymierzę do tego ciacha, nie omieszkam dodac polewy na bazie oleju kokosowego 😉
A próbowałaś banana zamiast buraków?
W tym nie, ale robiłam inne ciacha z bananem. Ale mus z buraków spokojnie możecie zastąpić musem z jabłek, banana, batatów itp.
Jak długo gotować buraki przed pieczeniem? Mam takie średniej wielkości.
najlepiej sprawdzić nożem, czy miękkie:)
Właśnie piekę 🙂 Ciekawa jestem, czy mi też wyjdzie takie ładne. Cieciorkę zamieniłam soczewicą, mam nadzieję, że to nic nie zmieni 😛
oooo, soczewica odważnie! Nie używałam jej nigdy na słodko… daj znać!
Uważajcie na to jakie kakao dodajecie oczywiscie. Bo takie ktore dzieci pija z mlekiem jak.np. „Puchatek ” to glownie cukier jest w nim moze z 20% kakao
Wygląda przepysznie, jadłam kiedyś ciasto z dodatkiem buraków i było niezłe, ale sama jeszcze nie próbowałam piec. Może w ten weekend , wszystkie składniki mam 🙂 ale ja bym dała chyba więcej kakao, bo lubię taki intensywny kakaowy smak (najlepsze z Krugera). I więcej bakalii 🙂
kakao można spokojnie sypnac wiecej;) ja tez nastepnym razem dałabym jeszcze suszone owoce:)
Zastanawiam się nad kakao ja daję to ciemne Krugera, czy nie za dużo łyżek, ale spróbuję zrobić, fajny przepis.
Super przepis! Za pierwszym razem zrobiłam wg. przepisu. Drugim razem zamiast buraków użyłam słodkiego ziemniaka. Jeszcze lepsze. Smakują moim nie-wegańskim znajomym. Dzięki za ten przepis
Cieszę się bardzo!
Zrobiłam, bardzo dobre ciasto 🙂 dziękuję za ten p;rzepis
Ciesze się, że smakowało!:)
W sumie to już zrobiłam z 6 takich ciast 😀
Czadowo!:)
Jak dokladnie należy je piec, ustawić termobieg?
Ja piekę bez termoobiegu, na opcji góra i dół.
Czy chodzi o jedną filiżankę już ugotowanej kaszy jaglanej, czy suchej? Po ugotowaniu wychodzi dużo więcej niż jedna filiżanka…
suchej:)
Czy po upieczeniu ciasto ma być takie mokre? Tzn jakby wcale nie było ściągnięte
Jest wilgotne, ale po ostygnięciu powinno dać się kroić:)
W smaku może być, choć konsystencja słaba nawet po ostygnięciu.
Lipa bo robiłam 1.raz dla większej liczby gości i inne ciasta lepiej schodzily niż to.
Ciasto bardzo proste i bardzo dobre z pewnością godne polecenia 🙂 Czuć dość buraka ale nie przeszkadza to mi ani mojemu narzeczonemu 😉 Smak buraka naszym zdaniem urozmaica całość i pasuje w tym ciachu super 🙂 Na pewno upiekę raz jeszcze 🙂 Myślę nad urozmaiceniem i dodaniem borówki amerykańskiej ?
Super pomysł z borówką:)
to jest swietny deser i jako przekąska,jako sniadanie na wynos.same extra skladniki,bez psedo zdrowej zywnosci.dzieki serdeczne i pozdrawiam.😃
🥰🥰🥰
Chyba jestem nowicjuszem w takich przepisach bo nasunely mi sie dwa pytania juz w trakcie przygotowań…czy kasze po ugotowaniu odcedzic? Czy ciecierzyce dodac z zalewa czy odcedzona?;)
Cieciorkę przepłukać i odcedzić. Kaszę gotować tak długo, aż płyn odparuje:)