Zdrowy krem krówkowy

  • 5 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. pół szklanki (125 ml)
  • masło orzechowe 4 czubate łyżki
  • sól pół łyżeczki

Wegańska krówka w formie uniwersalnego zdrowego karmelu na bazie daktyli, masła orzechowego i mleka roślinnego. Do deserów, naleśników, gofrów, kanapek, jako krem do ciast i tortów.

wegański krem

Zdrowy krem krówkowy

Wykonanie:

  1. Daktyle nakładam do szklanki i zalewam do pełna mlekiem roślinnym. Odstawiam na noc.
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam daktyle razem z mlekiem, w którym się moczyły, masło orzechowe i sól.
  3. Blenduję dokładnie. W razie konieczności dolewam więcej mleka roślinnego w trakcie blendowania, w zależności od tego jaką konsystencję chcę osiągnąć (np. rzadszą do polania lodów i deserów, bardziej gęstą do posmarowania naleśników lub przełożenia tortu).

Smacznego!

krem a'la krówka

Zdrowy krem krówkowy

krem o smaku krówki

Zdrowy krem krówkowy

krem tofii

Zdrowy krem krówkowy

 

12 komentarzy

  1. Czy jeśli gotowy krem zmiksuję z mleczkiem kokosowym (tą twardą częścią z puszki) to wyjdzie mi krem a’la kajmakowy do tortu bezowego ? od dawna szukam przepisu zamiennego do kremu kajmakowego który w oryginale robi się z kajmaku kremówki i mascarpone…
    Trafiłam na stronę wczoraj i zakochałam się bez pamięci !!!!!

Skomentuj