Składniki:
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. pół szklanki (125 ml)
- masło orzechowe 4 czubate łyżki
- sól pół łyżeczki
Wegańska krówka w formie uniwersalnego zdrowego karmelu na bazie daktyli, masła orzechowego i mleka roślinnego. Do deserów, naleśników, gofrów, kanapek, jako krem do ciast i tortów.
Wykonanie:
- Daktyle nakładam do szklanki i zalewam do pełna mlekiem roślinnym. Odstawiam na noc.
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam daktyle razem z mlekiem, w którym się moczyły, masło orzechowe i sól.
- Blenduję dokładnie. W razie konieczności dolewam więcej mleka roślinnego w trakcie blendowania, w zależności od tego jaką konsystencję chcę osiągnąć (np. rzadszą do polania lodów i deserów, bardziej gęstą do posmarowania naleśników lub przełożenia tortu).
Smacznego!
Przepis bardzo mi się podoba. Czym zastąpić mogę masło orzechowe ?alergia niestety
a masło z innych orzechów lub z pestek słonecznika? albo pasta tahini?
Rewelacja! Czas na zdrowszą wersję kajmaku. Będzie to idealny krem do tarty śliwkowej 🙂
🙂
Jaki czas może stać w lodówce?
Myślę, że około tygodnia
Czy jeśli gotowy krem zmiksuję z mleczkiem kokosowym (tą twardą częścią z puszki) to wyjdzie mi krem a’la kajmakowy do tortu bezowego ? od dawna szukam przepisu zamiennego do kremu kajmakowego który w oryginale robi się z kajmaku kremówki i mascarpone…
Trafiłam na stronę wczoraj i zakochałam się bez pamięci !!!!!
ooo, może być podobny:)
Uwielbiam Pani blog
Cudownie wszystko wygląda
Łatwo się robi i super smakuje
Pozdrawiam gorąco
Baaaaardzo dziękuję i smacznego!:)
Dzień dobry,
rozumiem, że używamy suszonych daktyli?
tak:)