Zielona jaglanka

  • 15 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz do smaku
  • sok z połówki z cytryny
  • słonecznik 4 łyżki

Kasza jaglana na zielono – bardzo zdrowe i pożywne drugie śniadanie do pracy. Dobrze sie sprawdzi jako farsz do naleśników, gołąbków, pierogów, czy pieczarek. Możecie ją też dodać do sałatki.

DSC_3886_2

Zielona jaglanka

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną prażę na sucho przez chwilę, mieszając.
  2. Uprażoną kaszę dokładnie przepłukuję i zalewam 2 szklankami wody.
  3. Gotuję przez 5 minut na małym ogniu. Nie mieszam. Kaszę zestawiam z palnika i odstawiam na 15, aż wchłonie całą wodę.
  4. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  5. Pietruszkę kroję drobno.
  6. Czosnek wyciskam.
  7. Słonecznik, pietruszkę, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól i pieprz blenduję na pesto.
  8. Ugotowaną jaglankę mieszam z pietruszkowym pesto.

Smacznego!

DSC_3865_2

Zielona jaglanka

DSC_3889_2

Zielona jaglanka

DSC_3891_2

Zielona jaglanka

1 Komentarz

Skomentuj