Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka
- woda 2 szklanki
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz do smaku
- sok z połówki z cytryny
- słonecznik 4 łyżki
Kasza jaglana na zielono – bardzo zdrowe i pożywne drugie śniadanie do pracy. Dobrze sie sprawdzi jako farsz do naleśników, gołąbków, pierogów, czy pieczarek. Możecie ją też dodać do sałatki.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną prażę na sucho przez chwilę, mieszając.
- Uprażoną kaszę dokładnie przepłukuję i zalewam 2 szklankami wody.
- Gotuję przez 5 minut na małym ogniu. Nie mieszam. Kaszę zestawiam z palnika i odstawiam na 15, aż wchłonie całą wodę.
- Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Pietruszkę kroję drobno.
- Czosnek wyciskam.
- Słonecznik, pietruszkę, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól i pieprz blenduję na pesto.
- Ugotowaną jaglankę mieszam z pietruszkowym pesto.
Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda, prosty i fajny przepis 🙂