Zielona manna cotta

  • 7 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • mleko roślinne 2 szklanki
  • kasza manna 7 łyżek
  • zielona herbata matcha 1 łyżka
  • cukier z wanilią 1 opakowanie (20 g)
  • sok z połówki cytryny
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy 3-4 łyżki
  • truskawki lub inne owoce do ozdoby
  • ew. sok/syrop owocowy do polania

Zielona panna cotta z kaszy manny z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Szybki, pobudzający i bogaty w przeciwutleniacze deser.

DSC_1757_2

Zielona manna cotta

Wykonanie:

  1. Zagotowuję mleko roślinne.
  2. Dosładzam, dodaję cukier z wanilią, sok z cytryny i proszek matcha. Mieszam dokładnie.
  3. Do gotującego mleka powoli wsypuję mannę i gotuję przez chwilę, mieszając.
  4. Filiżanki opłukuję w zimniej wodzie, żeby manna cotta łatwo się odkleiła.
  5. Gorącą masę nalewam do filiżanek.
  6. Po przestygnięciu schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_1776_2

Zielona manna cotta

DSC_1758_2

Zielona manna cotta

DSC_1798_2

Zielona manna cotta

2 komentarze

Skomentuj