Składniki:
- mleko roślinne 2 szklanki
- kasza manna 7 łyżek
- zielona herbata matcha 1 łyżka
- cukier z wanilią 1 opakowanie (20 g)
- sok z połówki cytryny
- cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy 3-4 łyżki
- truskawki lub inne owoce do ozdoby
- ew. sok/syrop owocowy do polania
Zielona panna cotta z kaszy manny z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Szybki, pobudzający i bogaty w przeciwutleniacze deser.
Wykonanie:
- Zagotowuję mleko roślinne.
- Dosładzam, dodaję cukier z wanilią, sok z cytryny i proszek matcha. Mieszam dokładnie.
- Do gotującego mleka powoli wsypuję mannę i gotuję przez chwilę, mieszając.
- Filiżanki opłukuję w zimniej wodzie, żeby manna cotta łatwo się odkleiła.
- Gorącą masę nalewam do filiżanek.
- Po przestygnięciu schładzam w lodówce.
Smacznego!
Cudnie wygląda z tą zatopioną w środku truskaweczką 🙂
Cudownie wygląda!