Składniki:
- zielona herbata matcha 1 łyżeczka
- mleko roślinne 1/2 szklanki
- cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy 1-2 łyżeczki
- ew. cukier z wanilią/esencja waniliowa do smaku
Energetyczne i pełne antyoksydantów latte na bazie herbaty matcha w kolorze soczystej zieleni. Na dobry początek dnia albo na pobudzenie w chwili kryzysu.
Wykonanie:
- Łyżeczkę proszku matcha rozpuszczam w odrobinie zimnej wody lub mleka roślinnego.
- Pół szklanki mleka dosładzam do smaku (możecie dodać też cukier z wanilią lub esencję waniliową), podgrzewam i spieniam spieniaczem do mleka.
- Gorącym spienionym mlekiem zalewam rozpuszczoną matchę.
Smacznego!
Myślisz, że mleko sojowe waniliowe z Rossmana by tutaj pasowało?:) wtedy już bez ekstra dodatku wanilii.
jak najbardziej:)
Powiem szczerze – obawiałam się tego smaku, ale – zainspirowana Twoimi innymi przepisami, postanowiłam spróbować. Wyszło naprawdę przepyszne i na stałe ląduje w moim porannym menu.
W ogóle – za Twoją sprawą przekonałam się do matchy 🙂 Fajny, „intrygujący” smak – który trzeba polubić. W każdym razie – po raz kolejny jestem zaskoczona tym, że mi zasmakowało. Warto próbować/testować.
Pozdrawiam!
Super:) Dokładnie u mnie z matchą było tak samo, musiałam się przekonać, a teraz uwielbiam:) To chyba trochę tak jak z kawą;)