Składniki:
- por 1 sztuka
- seler 1 mały korzeń
- kapusta mały kawałek
- papryka zielona 1 sztuka
- groszek zielony (świeży, mrożony lub z puszki) 1 szklanka
- korzeń imbiru mały kawałek ok. 1 cm
- śmietana roślinna 1 opakowanie ok. 200 g
- czosnek 2 ząbki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- tymianek suszony 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy do podsmażenia
- koperek 1/2 pęczka
Delikatna potrawka z zielonych warzyw ze śmietaną roślinną i dodatkiem świeżego i suszonego imbiru. Najlepsza z ryżem:)
Wykonanie:
- Pora kroję i podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaję drobno pokrojony lub utarty korzeń imbiru, przyprawy oraz pokrojone warzywa: kapustę, paprykę i seler. Zalewam niewielką ilością wody (około 1 filiżanki) i duszę pod przykryciem około 30 minut.
- Czosnek wyciskam i odstawiam (tutaj sprawdź dlaczego).
- Pod koniec gotowania dodaję groszek (jeżeli używasz mrożonego, to wcześniej), czosnek i śmietanę. Gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności doprawiam solą i pieprzem.
- Podaję z ryżem (u mnie brązowy).
- Na talerzu obficie posypuję koperkiem.
Smacznego!
Hejka, czy mogę użyć zwykłej śmietany? Jeśli tak, to czy kwaśnej? Z góry dziękuję za odpowiedź.
tak, obie wersje będą ok:)