Zielone warzywa z imbirem w śmietanie

  • 45 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • por 1 sztuka
  • seler 1 mały korzeń
  • kapusta mały kawałek
  • papryka zielona 1 sztuka
  • groszek zielony (świeży, mrożony lub z puszki) 1 szklanka
  • korzeń imbiru mały kawałek ok. 1 cm
  • śmietana roślinna 1 opakowanie ok. 200 g
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • koperek 1/2 pęczka

Delikatna potrawka z zielonych warzyw ze śmietaną roślinną i dodatkiem świeżego i suszonego imbiru. Najlepsza z ryżem:)

DSC_9216_2

Zielone warzywa z imbirem w śmietanie

Wykonanie:

  1. Pora kroję i podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oleju.
  2. Dodaję drobno pokrojony lub utarty korzeń imbiru, przyprawy oraz pokrojone warzywa: kapustę, paprykę i seler. Zalewam niewielką ilością wody (około 1 filiżanki) i duszę pod przykryciem około 30 minut.
  3. Czosnek wyciskam i odstawiam (tutaj sprawdź dlaczego).
  4. Pod koniec gotowania dodaję groszek (jeżeli używasz mrożonego, to wcześniej), czosnek i śmietanę. Gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności doprawiam solą i pieprzem.
  5. Podaję z ryżem (u mnie brązowy).
  6.  Na talerzu obficie posypuję koperkiem.

Smacznego!

DSC_9219_2

Zielone warzywa z imbirem w śmietanie

DSC_9240_2

Zielone warzywa z imbirem w śmietanie

DSC_9221_2

Zielone warzywa z imbirem w śmietanie

2 komentarze

Skomentuj