Składniki:
- świeży szpinak 2 duże garście
- dojrzały banan 2 sztuki
- sok pomarańczowy 100% 1 szklanka
- woda 1 szklanka
Soczyście zielony koktajl dla dużych i małych. Można przelać do szklanej butelki i zabrać na wynos:)
Wykonanie:
- Do blendera kielichowego wlewam sok i wodę.
- Dodaję szpinak i pokrojone banany.
- Miksuję kilka minut.
Smacznego!
Czy może Pani polecić jakiś blender kielichowy który radzi sobie z zielonymi warzywami?
Jestem właśnie w trakcie wybierania nowego blendera, bo stary poległ…, więc sama chętnie się dowiem, który polecacie:)
http://veganbanda.pl/index.php/recipe/test-blendera-g21-smart-smoothie-vitality-rabat-100-zl/
Ja używam Philipsa. Przy wyborze ważne jest by miał duży kielich (2l) i odpowiednia moc (mój ma 800w)
No ja mam Thermomix. Bezkonkurencyjny jest 🙂
Chociaz takie smoothie to robie w blenderze do smoothie electrolux. Gdzie wszystko mieszam w butelce. Przekladam zakretke i gotowe na wynos. Zeby dobrze poradzic sobie z listkami ja zawsze najpierw wciskam liscie z pol szklanki wody albo innego plynu (jak tu sok pomaranczowy) a potem jak sie pieknie rozdrobni dolaczam inne skladniki. Pozdr
Uwielbiam smoothie, robię takie soki warzywno-owoce praktycznie codziennie. Ale, nigdy nie robiłam ze szpinakiem. Dlaczego? Kiedyś zrobiłam smoothie z selerem naciowym bo wszyscy pisali że to takie WOW. Dla mnie ten seler był okropny w smaku, wylałam wtedy cały sok. Szpinak kupiłam ale boję się, że kolejny raz się zawiodę. Aczkolwiek, myślę, że czas się przełamać. A z młodym zielonym jęczmieniem robiłaś kiedyś smoothie? Podaj mi linka do jakiegoś sprawdzanego przepisu z jęczmieniem.
Zacznij od mniejszej ilości szpinaku;) Wg mnie seler jest dużo intensywniejszy, smak szpinaku niknie wśród owoców. Ale na wszelki wypadek zacznij od mniejszej ilości, zawsze można dodać;)